Nu när värmen är här vill man bara ha kall lätt mat, gärna något som någon annan lagat. Jag börjar bli lat! Jag letar i mina böcker efter superlätta recept, den här pastasalladen är kanon och även detta ett Skånerecept.
Koka pasta som Du gillar bäst, fjärilar är snyggt.
Skölj pastan kall och häll på Knorr Dinner Sauce som finns i flera smaker.
Hacka massor med grönsaker och blanda i, servera med någon god skinka.
Gunnel bjöd oss på smördegspaket med grillad etrecote, sååååå gott. Att komma ner till landet och middagen står färdig på bordet är man inte van vid, skärp Dig hustomten.
Jag älskar att grilla och att variera grilltillbehör är inte alltid lätt men nu har jag många nya tips, härligt.
Smördegspaket.
1 paket smördegsrullar (8 paket, räkana 2 per person)
8 hg kokt potatatis, hackad ½ hackad rödlök 3 salladslökar 1 paket skivade sockerärtor 2 dl crème fraiche 1-2 msk dijonsenap saften av ½ citron rivet skal av 1 citron italiensk salladskrydda + peppar
Blanda allt och smaka av med kryddorna. Kavla ut smördegen så den blir tunnare. Om Du gör mindre portion ta smördegsplattor. En platta blir 2 knyten. Fyll knytena med röran och nyp i ihop. Hit kan Du förbereda och ställa i kylen på ett smörpapper. Pensla knytena med ägg och in iugnen 225 grader i ca 20 minuter. Tiita på min bild hur dom ser ut.
Grilla en tex entecote med lite ost och rostade valnötter på mot slutet och en god sallad. Paketen passar utmärk att servera om man gäster som inte äter kött, matiga och mycket smak.
Vi har haft en toppen midsommar i Julita. Våra skånekompisar var hos oss och dom är som vi förtjusta i god bra mat. Dom bjöd på bl a Vikentomater som var helt underbara, som tomater ska smaka.
Dom avlånga tomaterna åt jag och min kompis Gunnel i Italien som små, nostalgi.
Tidningarna talar sanning det finns kantareller i skogen nu. Vi plockade ett två deciliter till en toast. Jag älskar kantareller och en drink. Vi drack Champagnen som var ljuvlig till, annars är en Dry Martini inte helt fel.
Skogens guld är ett bra namn på kantareller. Jag rostade bröd i ugnen och stekte svampen i smör en kort stund, ljuvligt.
En omelett av rester som är lätt att göra i ugnen. Jag hade potatis i skivor, färsk spenat, brieost sivor, omelett smeten, 3 ägg och 3 dl mjölk, salt och peppar.
In iugnen i ca 20-30 minuter 200 grader.
Servera med en sallad och ev god skinka, bra sommarmat.
Till det underbara bröllopet åt jag massor med gott. Jag gjorde fisk wallenbergare och fick många goda tips av Johannes på Ica Esplanad. Han har jobbat på en krog och är kanonbra.
Ni måste prova den här rätten. Jag hann äta den kall som vickning eftersom jag satt vid tvn från 14.00 till 01.00. Den var helt underbar även kall, gör en sås med gräddfil och massor med dill till.
Till fyra personer.
200 gram vit fisk 200 gram lax 2 äggulor 1½ dl grädde (visp) 2 msk potatismjöl 1 msk dill 1 msk citronskal salt peppar gärna lite chili
Mixa allt i en matberedare och stek biffar i smör, ca 12 stycken blir det.
Serveras med smält smör, pepparot och färskpotatis.
Jag blev så sugen på hemgjordpizza men att göra en deg tar några timmar. Jag ringde mina studenter som provat färdig deg med sås. Det tog 40 minuter så var pizzan klar.
Den är helt ok och man kan lägga på sina favoriter, god skinka, korv, oliver, soltorkade tomater eller kronärtskockor. Använd alla rester i kyl o frys o lägg på.
När man öppnar "burken" som degen ligger i smäller det till ordentligt, jag blev så rädd att jag skrek o tappade degen. Varning!
Grädda pizzan länge annars kan den bli degig. Just nu är det bra priser (ca 25 kr) på pizzakittet och räcker till två personer.
Nu tror Ni att det blir recept på goda kakor. Nej, nej det blir tips på att skaffa en ny hobby, som jag.
Jag har börjat virka mormorsrutor som skall bli en pläd. I nästan alla inredningstidningar ligger en pläd av mormorsrutor slängd över en stol. Jag sökte på internet på mormorsrutor och fick massor av bra träffar som visar precis hur man gör steg för steg, www.mormorsrutor.lindstromfamily.se Jag har aldrig virkat och lärde mig på en timme att göra dessa rutor. Nu är jag fast.
Jag köpte även en jättefin korg i Ikeas paviljong att ha garnet i. KOLLA!
Färgerna är lite mesiga på bilden, svårt att få rätt.
Snygg!
Här kommer ett par roliga bilar att titta på om det är någon man som läser min blogg, jag vet några.
Jag känner mig lite bröllopsberusad, nu närmar det sig lördag. Jag tycker att det skall bli riktigt kul och man kan aldrig få för mycket av kärlek. Jag föredrar verkligen bröllop före fotbolls VM.
Ni kanske vill festa till på lördag med en god laxrätt, jag har ett super recept.
1 laxfilé utan skinn vispgrädde buljong spenat
Lägg en laxbit i en eldfast form med bladspenat runt. Strö över buljong Häll på grädde så det nästan täcker, in i ugnen 200 grader ca 20-30 minuter, beroende på laxstorlek.
Jag gjorde en stor bit, lite att stoppa i frysen.
Färdig!
Jag serverade ris och sallad till, potatis är också gott.
Ni måste besöka Skeppsbron och gå på designäventyr i Ikeas paviljong. Man har gjort inredning till Haga Slott på ett helt underbart kul sätt. Det är kul för hela familjen, jag lovar.
Blir man hungrig finns det allt från prinskorvar bakelser och till Ockelbowraps med olika fyllningar, priserna är Ikeapriser. Bakelse 5 kronor!
Man kan även shoppa en del kul saker, korgar servetter tallrikar och mycket annat. Jag visar lite smakprov men inte allt, överraskning.
För den som vågar, åk ut i ett rör.
Vi satt på bryggan o åt Ockelbowraps o läsk. Det finns öl och vin för den som önskar.
En god lunchsmörgås är alltid populärt. Tonfisk kan vara lite torrt men blandat med lite annat gott är tonfisk riktigt gott.
Självklart använder jag tonfisk som är godkänd och inte från fiskenät där delfinerna fastnat.
1 burk tonfisk i olja eller vatten 1 liten rödlök, finhackad 2 dl gräddfil eller crème fraiche salt och peppar Blanda allt och fyll ett bröd med sallad och röran.
Så har sommaren äntligen kommit till Sverige. Vad är godare än lite mat från medelhavet tex en kall röra som kan ätas som förrätt till bröd eller tillbehör till kött.
Jag är väldigt förtjust i röror som jag brättat tidigare, så jag provar alla recept jag ser.
Den här röran var lätt att göra och kan göras dagen före, den behöver stå och gotta till sig ett par timmar.
Detta inlägg skall Ni som bantar hoppa över, prova inte det är beroendeframkallande.
Hur gått är det inte med kladdig varm choklad med grädde och jordgubbar. Jag är inte någon efterrätts specialist men den här blev så lyckad, galet god.
Den är god både varm och kall, kan serveras med glass eller grädde och bär.
Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker men inte för mycket och pösigt, kakan blir inte kalddig då. Tillsätt mjölet och salt. Blanda i chokladblandningen.
Häll allt i en smord form och grädda ca 20 minuter, den skall vara helt lös i mitten men ett gräddat skinn på.
Nu har jag planterat i mina pallkragar. Jag har satt potatis och plocksallad. I krukan har jag gräslök, frön som moderaterna delade ut förra året som plötsligt började gro i år, lite roligt. Växtduken är så bra, håller fukten och inga små harar eller rådjur kan äta upp min sallad.
Att tända grillen eller öppna spisen är inte lätt om man vill göra det miljövänligt. Jag är uppvuxen med en pappa som sprutade T-gul över allt kol så det small. Det var bara att hålla sig undan om håret skulle vara kvar. Jag tycker olika tändvätskor ger en bismak på maten. blä.
Nu finns det små fiffiga tändkuber som man lägger under kolen, bricketterna eller veden och det funkar jämt. En förpackning räcker länge och koster 80-90 kronor på tex Ica Maxi. Det finns olika märkern men alla är bra.
Så här tander vi grillen, miljövänligt och super enkelt.
Jag hade lite svamp kvar i frysen som jag vill bli av med för att kunna plocka nya i höst. Paj är så bra till middag och dagen efter i matlådan.
Gör ett pajskal:
150 gram kallt smör 3 dl vetemjöl 3 msk vatten Nyp ihop allt och knåda degen. Låt vila ½ timme i kylen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 5 minuter 200 grader.
Fyllning:
200 gram svamp, champinjoner eller blandsvamp. 2 finhckade scharlottenlökar 1 msk timjan 2 dl crème fraiche 2 ägg 2 äggulor salt och peppar
Stek lök och svamp och kryddor, svalna en stund. Blanda ägg, crème fraiche, salt och peppar. Blanda i svamp och lök. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter i 200 grader.