Valborg!
Kategori: Allmänt
Grattis kungen på 65-års dagen!
Visst är han fin våran kung. Jag önskar Er alla en fin valborg med brasor, mat och god dryck.
Vi skall också äta lite gott.
Kramar Ann
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Grattis Katie och William!
Enda felet med bröllpet är att det är på en fredag när jag arbetar, hur kan dom.
Jag älskar bröllop som ni vet och speciellt kunliga.
Jag får se reprisen.
Måste dricka i min fina mugg hela dagen.
Trevlig Helg, kramar Ann
Kategori: Kött
Vi har testat att grilla lammstek på vår Webergrill med indirekt glöd. Det var så enkelt och blev det godaste
lammet vi ätit någonsin, alla var helt överrens.
Jag tryckte i vitlöksklyftor i steken och massor med färsk timjan, salt, och peppar.
Vi grillade ca 3 kg och det tog 1½ timme, temperatur 65 grader. Sedan fick det vila ½ timme.
Till lammet blev det en gratäng:
1 kg potatis
2 gula lökar
1 vitlöksklyftaeller fler om man gillar.
1 fänkålsstånd
3 msk olivolja
4 dl vatten
2 dl vitt vin
2 msk kycklingfond, jag tog en buljongtärning.
3 msk smör
timjan
salt o peppar
Sätt ugnen på 225 grader
Skala potatis o lök, skiva potatis, lök, fänkålen och vitlöken tunt, varva i en form.
Blanda i oljan, timjan lite salt o peppar.
Sist häller Du över vin vatten o buljongen (löst i lite vatten), på med smörklickar.
Låt stå ca 40-50 minuter i ugnen.
Så gott igen! Gratänen är lätt att göra och lite roligare än vanlig med grädde (bättre för kroppen).
Lev väl! Kramar Ann
Kategori: Förrätter
Sist men inte minst den goda rätten med sparris. Det skulle vara vit sparris men i Katrineholm fanns inte det.
Jag skulle inte stå ut att bo där man inte kan hitta råvaror som t ex vit sparris.
Vi blev även väldigt lunchsugna och försökte hitta ett fik utan smörgåsar med köttbullar och rödbetssallad,
men det gick inte. Då fick det bli grillkiosken mitt på torget, vilken upplevelse. Jag vet inte om det blev så
mycket bättre men betydligt billigare.
Anna Skipper behövs i Katrineholm!
Verkligen förfärlig syn men jag tryckte i mig allt, magen skrek av hunger och humöret var i botten.
Maken bara bad mig äta för att bli lite gladare igen, ha ha.
Nu till något mycket godare och nyttigare, sparris med citronmajonäs.
Koka sparris och gör en egen majonäs som Du har citron och dijonsenap i. Man kan även
blanda i citron och senap i en god färdig köpmajonäs.
Nu är det bara att dippa, så gott.
Vårkramar Ann
Kategori: Förrätter
Påskhelgen blev jättelyckad och det är alltid kul när föräldrarna kommer.
Visst är dom söta.
Här kommer förrätt nummer två som jag bjöd på: färskost med rädisor.
2 dl kesella 10 %, salt, peppar och hackad gräslök blandas. Låt det gärna stå några timmar.
Fyll en fin skål och ringla lite olivolja på. Servera rädisor till.
Så enkelt och gott, testa!
Kramar Ann
Kategori: Förrätter
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Bakverk
Kategori: Vegetariskt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Vet Ni att man kan gödsla med kaffesump. Kaffekedjan Starbuck säljer sin kaffesump för att man skall kunna gödsla med den. Vilken idé!
Om man nu vill gödsla, vilket jag vill så ska man inte ha kaffesump i grönsakslandet eftersom
den har en lätt försurande effekt. Strö runt blommor, hallonbuskar mm. Sniglar och harskranklarver avskyr
doften, så bra.
Min sump som skall ut runt rosorna. Självklart räcker det att gödsla på våren även med sumpen.
Resten av året blir det komposten.
Om Ni är i London besök någon park. Vi promenerade i Regen´s Park och såg på alla blommor och träd som blommade för fullt just nu. Det fanns massor av fina duvor och söta ekorrar, Ni märker att jag är 50+, är i London och kollar duvor.
Några smakprov:
Så en glasspaus vid ett underbart litet hus med hemgjord hallonglass.
Inga problem för fru Forssell att trycka i sig godsaker, maken drack endast kaffe.
Blommiga kramar Ann
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Heathrow är en otroligt stor flygplats men byggd så man känner inte av det. Vilket utbud på smink, dryck, choklad, ja allt, tom god mat att äta.
Vi äter alltid innan vi flygresan för oftast är det inget bra som serveras på planet, skönare att kunna koppla av, om man kan.
På Heathrow åt vi supergoda sushi och på ett väldigt kul sätt. Små tallrikar med olika kombinationer åkte på ett band runt bordet. Tallrikarna var i olika färger och det var priskoden. Alla oranga kostade ett pris, alla svarta ett osv.
När man ätit klart räknades tallrikarna och man betalade, så bra och kul.
Man fick även beställa varma japanska rätter tex dumplings, även dom var färgkodade. Det var billigt att äta där och kul, missa inte det.
Så här far maten runt och Ni ser färgade tallrikar.
Man har egen Soja, syltad ingefära och vatten vid varje plats. Man har tid på varje tallrik
så det finns inga gamla som åker runt.
Dessa tre kombinationer åt jag och blev proppmätt.
Klart jag kan äta med pinnar, inga problem.
Så har vi ätit färdigt!
Så här heter stället och ett tips den här finns även på Selfridges på Oxford street. Kanske på andra ställen
också, kolla på nätet. Verkligen prisvärd. Andrea åt några av de godaste sushi hon ätit, expertutlåtande.
Ha det bra i vår värmen, kramar Ann
Kategori: Allmänt
Så blev det premiärbesök på landet. Våren är en underbar tid man har längtat så efter ljus, sol och dofter.
Jag håller med Karin Boye, det gör ont när knoppar brister. Det känns i hela kroppen när man ser våren.
Vi har bara sommarvatten, ca 1 maj- 14 oktober beroende på klimatet. När det gäller matlagning så
blir det inga storkok utan det blir grillning med enkla tillbehör, så lite disk som möjligt.
Fläskfilé marinerad i Caj P, senap och ketchup. Tillbehör sallad och färdig potatisgratäng.
Lite mysfika i solen är aldrig fel. Våfflor (färdig smet Icas egen frasvåfflor) hemgjord sylt o grädde.
Utegräddning! Ser Ni mina fina röda korta gummistövlar, La Crosse, inga Hunter här som alla andra.
Tur att man har stövlar för nu vimlar det av små söta ormar, en huggorm. Jag höll mig på avstånd.
Loppisbesök såklart och två fynd. En duk 70-tal så härlig, 5 kronor och ett fint armband 45 kronor.
Otroligt arbetat armband, så fint.
En kul och god helg som Ni ser, Kramar Ann
Kategori: Allmänt
Jag älskar London och vill tillbaka snart. Här kommer några små smakprov av det som jag blev så förtjust i.
Vad sägs om dessa små minicupcakes från Selfridges, jag bara fotade köpte inte, tänkte på min kropp.
Bara färgerna gör mig lycklig, undrar om dom är goda?
Fina små minisushi som var jättegoda enligt Andrea, fanns att köpa i en lunch "take a way".
Så här såg det ut på en toalett jag besökte på en resturang, så fint med tvål och handlotion, me like.
Frukt i ett stånd på Oxford Street, så snyggt och vilka fina söta frukter.
Man får mycket härlig inspiration av att resa och se. vi är alla överrens om att vi fick en vårkick.
jag återkommer med lite London.
Kramar från en otroligt pigg matmorsAnn!
Kategori: Allmänt
Kategori: Kött
Kategori: Vegetariskt
Kategori: Allmänt
Kategori: Allmänt
Jag gillar pajer i alla former och formar men den senaste jag gjorde blev riktigt snygg.
Jag gjorde en helt vanlig pajdeg, köp annars en smördeg på rulle. Fyllningen jag gjode var stekt purjolök
och bacon. Jag köpte västerbottensost och hade ett ägg per dl mjölk till själva fyllningen, salt peppar o färsk timjan.
Jag fyllde en vanlig springform.
In i ugnen!
Visst blir pajen mycket finare när man ser kanten, tycker jag.
Middagen serverad och blev godkänd.
Så här blev vår charkmiddag i fredags, gott och lyckat.
Kramar Ann
Kategori: Allmänt
Kära vänner Ni måste passa på att ut och äta 8-17 april. Det är nämligen krogveckan soch det innebär att man
får äta två rätter för 200 kronor.
Det är 180 krogar runt om i Sverige som har detta erbjudande. Man måste boka bordet på internet
www.bookatable.com för att få detta erbjudande.
Några av krogarna är Melanders fisk, Riche, Pontus och Dionysos på Bondegatan 56 som Erik och jag var på för några veckor sedan. Jättgod grekisk mat med trevlig personal.
Meze för två som var fantastisk, bästa vi ätit.
Lamm i dragonsås som var ljuvligt god.
Ha en bra lördagkväll, kramar Ann.
Kategori: Allmänt
På Nybrogatan 6 i Stockholm finns en underbar ostaffär som jag gärna besöker, Androuet. Personalen är så underbar och det känns som man är deras viktigaste kund fast man köper en liten bit ost.
Man får även väldigt goda tips vad som passar till en buffé eller till en "charkmiddag" som jag skall ha ikväll.
Vi skall äta massor av olika charkuterier, paté, oliver, grönsaker, jordgubbar, bröd, ostar och till det rödvin.
Nu skall jag visa vad jag köpte för ostar.
Från vänster i bild:
en färskost (min favorit) St Marcellin i kruka.
en Brie de Melin
en hårdost Napoléon
Jag köpte även deras otroligt goda franska yogurt (16 kr st).
Hur har Ni det med skolfranskan, vad har jag köpt för smaker.
Fredagar är veckans bästa dag när det gäller mat, då skall man ha plockmat i mängder.
Efterrätt blir det glass i stora lass, kolla här.
Då ska jag duka o öppna vinet. Ha en underbar kväll massor av kramar Ann.