Provlagade en efterrätt i Buffé, citronmousse med granatäpple. Den blev så god och var lätt att göra.
Jag börjat få ont i halsen så jag måste äta något som piggar upp och är nyttigt. Jag gjorde en halv sats och det blev 3 stora glas, nästa gång blir det 4 mindre glas. Jag kan tänka mig att det är gott med hallon på om man inte har granatäpple.
Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Vispa ihop allt och fördela i glas. Jag ställde mina i kylen för jag vill ha kall mousse. Jag la på granatäpplekärnorna innan jag serverade.
De helger Andrea jobbar i Stockholm brukar jag skämma bort henne med min mat. Förra helgen valde hon stekt strömming med potatismos och lingon, ovanligt val.
Jag panerade strömmingen i mjöl, skorpsmulor, salt peppar och stekte dom i smör.
Jag köpte färdigrensad strömming, jag älskar ju att rensa själv men tyvärr det fanns inga orensade.
Jag har precis varit i Systrarna Voltaires nya affär i PUB-huset. Som säljer massor av köksprylar, inredning och alla deras produkter som går att äta.
Det är väldigt inspererat av Indien glada färger och kul prylar, inte något i svart.
Kanske var det en lite trist invigning utan något extra som tex provsmakning. Både Lotta och Renée var där men var fullt upptagna att prismärka varor. Jag hade velat haft lite tips och uppmärksamhet som kund, det var ju invigning.
Köpte denna krydda som man kan ha på allt kött, fisk och sallad. Det är sesamfrön, norialg och japanska svartvinbärsblad. Jag återkommer om det är ett fynd.
Dags för lite mald mat igen, skönt att slippa tugga. Mald fisk och rotfrukter i alla former är väldigt gott och dessa Wallenbergare är riktigt goda och lätta att göra.
En jätte fin rätt att bjuda på, det gjorde jag. Alla rätter kan man ha på bjudmiddagar men det finns en hemlighet lägg upp maten lite kul i olika glas, koppar, formar och dekorera lite fint.
Det är även kul att äta fint med familjen en vardagkväll. Barn upskattar fin dukning o lite festlighet då skärper dom till sig vid bordet, inget kladd. Bra träning så man kan äta fint när man är bortbjuden.
Att servera barn sin mat i olika koppar o formar så dom får blanda själva är också bra. Andrea lärde sig äta grönsaker på det viset med god olivolja och vinäger att doppa i. När det var utflykt med dagis o skola så hade hon massor med små plastbyttor med mat i, inget blandat här inte.
Till 4 personer:
400 gram fiskfile vit, jag tog kolja 1 tsk salt 1tsk peppar 2 äggulor 2 msk hackad dill, gärna fryst 2 msk potatismjöl 1 ½ dl vispgrädde
Mixa allt till en färs. Forma färsen till biffar Stek ca 3-4 minuter på varje sida
Servera med smält smör med pepparrot, jag köpte på tub för den är så stark o god. Potatismos och ett mos på morötter.
Som skall vara gyllenbruna inte bleka.
Kokta morötter med en smörklick i.
Jag serverade smöret i mina kända ljuslyktor från Ikea, det går bra även med koppar eller vad man har.
Mina fina studenter i Uppsala tipsade mig om alla fina tvålar och handkräm på Rusta. Självklart åkte jag dit och shoppade loss, massor av lotion och tvålar.
Fina designade pumpflaskor i olika färger och dofter och riktigt bra kvalitet. Priset var också superbra 19.90 kr per flaska, superbilligt.
Jag köpte både blå, rosa, vit och grön med tillhörande handlotion som funkar på hela kroppen.
Bra present istället för blommor och uppskattad, jag vet.
Jag älskar SvD på fredagar eftersom det är en stor matbilaga. I fredags var det godsaker som Therésia Erneborg gjort. Hon har en blogg (Söta saker) och har skrivit kakböcker med härliga recept.
Jag gjorde hennes power bars och dom blev så bra och goda. Jättebra godis till barn eller efter träning dom smakar sött eftersom det är massa torkad frukt i. Min familj blev jätteglada för ett bra mellanmål, och bra när man tränar mycket.
10- 15 st bars.
1 dl solrosfrön 4 dl havregryn ca 15 torkade fikon 1 msk hett vatten 1½ dl russin 1 msk honung 1 dl frukostflingor, gärna hög fiberhalt
Värm ungen till 175 grader.
Rosta solrosfrön och havregryn i en långpanna i 8-10 minuter.
Klipp fikonen i små bitar (klipp bort den lilla hårda biten) lägg i en matberedare och häll på det varma vattnet. Mixa fikonen och 1 dl av russinen. Tillsätt solrosfrön, havregryn, och honungen, mixa tills allt bakats samman.
Blanda i resten av russinen och flingorna för hand.
Tryck ut smeten på ett fat eller lånpanna (2 cm tjock). Ställ i kylen en timme. Skär upp i bitar. Njut.
Massor av bilder men det kanske kan vara till hjälp.
Äntligen har det kommit supergoda kolor till stan. Ni som kanske minns Ansakolor (Linnégatan) och älskade dom som jag, gå till Pärlan.
Artillerigatan 56, mellan Kommendörsgatan och Karlavägen, stängt söndag och måndag.
Kolorna är inte billiga men värda priset, 6.50 st. Dom är gjorda på riktiga råvaror ÄKTA VARA, smör, grädde och socker som bas. Jag köpte massor måste jag erkänna, 16 stycken. Man kan även fika där med en kola till.
Mats-Eric Nilsson i SvD skrev om Pärlan i fredags och tyckte som jag, underbart.
Fin present att ge bort. Stämpeln på smörpappret var handstämplat av flickan som sålde.
Hantverk av bästa sort. Ha en bra vecka i snön, till helgen blir det mildare.
Tänk att det gått 25 år sedan Erik och jag träffades på Club Midas i gamla stan. Dessa 25 år har varit underbara för Erik är bäst, vi har så jäkla kul ihop.
Första gången vi var date bjöd Erik mig på Björn Borgs modevisning på Café Opera, riktigt ballt. Jag hade innerskor med mig men tyvärr två olika, vad gör man. Bara att visa upp o skratta, tur att han också tyckte det var kul. Jag behöll stövlarna på. En riktig turdag för min del för på vägen tappade jag alla knappar i min nya fina vita fuskpälskappa från NK, tur så märkte han ingen, det hade nog blivit för mycket, ha ha.
Vi firade med god middag hemma, mitt val. Vi åt förrätt, varmrätt och efterrätten hoppade vi över för vi blev så mätta. Vi drack bubbel och rödvin.
Stekt toast med räkor och löjrom, lite suddig bild men det var supergott.
Hängmörad svensk biff med med egen bea och tillbehör, manlig mat.
Vad skall man dricka till maten om man tröttnat på vatten och vin? Varför inte en citrondricka som man gör själv.
Jag har samlat lite fina flaskor med patentkork som jag nu får användning av. Man kan ha vilken petflaska eller karaff som helst men lite design är alltid kul.
Det här är ett lätt recept och det blir riktigt gott och lagon sött.
1 liter vatten kokas med 1½ dl socker, låt svalna lite. (sockret skall lösa sig)
Tag skalet av 3-4 citroner beroende på storlek, och även saften. Se till att inte få med det vita då blir det beskt, potatiskalare är suveränt att använda.
Sila juicen från kött och kärnor och häll ner det i vattnet tilsammans med alla skal.
Låt stå svalt i ett par timmar. Häll i en fin flaska.
Självklart har tvättat citronerna jättenoga, dom ekologiska var så trista och små, tyvärr.
Här silar jag saften ner i min kastrull o lägger ner skalen och sedan får det stå i några timmar.
Känns flaskan igen? Yes, Andreas läskflaska från Urban Deli, här slängs inte.
Tack alla gulliga vänner för glada tillrop och hälsningar, det peppar!
I fredags hade SvD ett recept på kycklingburgare som blev supergod. Just nu är det mycket fisk och mald mat här hemma, nej ingen har problem med tänderna.
Jag levererade lite burgare till Uppsala som uppskattades. Vad det är fint i Uppsala man borde åka dit oftare. Vi åt lunch i saluhallen och handlade med hem lite gott.
Vitt och vackert, Fanny och Alexander vy!
Här kommer receptet och det blir till 4 personer.
600 gram Kycklingfilé eller lårfilé 2 vitlöksklyftor 3 msk sweet chilisås 6 msk sesamfrö gärna svarta och vita
Mixa eller mal allt och gör biffar som doppas i sesamfrö och stekes.
Sås: 2 msk sambal oelek, superstarkt tillsätt lite i taget och smaka av. 1 msk soja 1 vitlöksklyfta 1 tsk sesamolja 2 dl majonäs
Mixa eller blanda ihop allt.
Servera med sallad, bröd, stekt citonhalva eller potatisklyftor.
Vi åt potatisklyftor, grillad citron och sallad till, mums.
Vi var och köpte fisk i en underbar affär på söder Hammarströms Fisk, Östgötagatan 31. Plura var i den i ett av sina matprogram och köpte fisk av Pernilla. Den tjejen är så kul och härlig, sprudlar av goda tips.
Vi fick ett bra recept på panering, dubbelpanering och istället för ströbröd har man panko. Panko är ett ströbröd från Asien och det blir så fradigt och gott. Vi handlade vår påse på Ica Maxi och priset var ca 25 kronor.
Det blev verkligen kanonbra, nu kommer jag alltid ha det hemma.
Dubbelpanerina: först doppar man fisken i vetemjöl sedan vispat ägg och till sist panko.
Koljabitar tipsades jag att använda. Jag steker i smör.
Friterad fisk med köpt remouladsås från fiskaffären, potatismos och sallad.
Historiens fösta valentinkort skrevs av det fångna helgonet Valentin till fångvaktarens dotter. Kanske en baktanke att hon skulle övertala pappan att släppa honom fri. Så skedde dock inte, Valentin dog just den 14 februari 269 e Kr.
Lite kul att veta!
Kom ihåg Era kära med en puss eller ett litet paket på måndag, hoppas min man läser min blogg.
Urban Deli vid Nytorget är en helt underbar affär och matplats. Om man har tur kanske man möter Katrin Zytomierska med familj där, hennes favoriställe skriver hon i sin blogg. Dom var där samma dag som oss men inte tid, synd. Lilla Ringo är den sötaste unge jag sett, vill se honom live.
Vi handlade bla en jättegod citronlemonad till Andrea. Det är naturligtvis eko-tänk så det var inte jättebilligt men värt varenda öre.
Måste erkänna att hon fick hjälp av sina föräldrar att dricka ur flaskan.
Jag fick en fråga av Madde som har ett fryst torskpaket i frysen, vad gör jag av detta?
Jag har ett gammalt recept som jag gjorde i min ungdom (30 år sedan). Jag tror att många i min ålder har ätit denna rätt. Jag har inga bilder när jag gör denna rätt för det var ett tag sedan dvs före digitalkameran. Fryst torsk kan ibland bli lite torrt men denna rätt är väldigt god. Går att frysa.
Halvtina torsken och skär i 2 cm skivor. Lägg finskivad purjo i en smord form och fisken ovanpå, saften av en halv citron på fisken, klicka smörklickar på och häll på stöbröd.
In i ugnen 175 grader i 15 minuter.
Blanda mjölk, grädde, salt, peppar och tomatpuré. Häll blandningen försiktig över fisken och grädda ytterligare ca 15 minuter.
Klart, ät med ris eller någon potatis som mos eller kokt. Jättegott och enkelt.
Jag var i en helt underbar retro affär i helgen, Beyond Retro på Brännkyrkagatan 82. Det var mängder med kläder, skor, skärp, väskor ja det mesta.
Självklar shoppade jag en jättesöt liten klänning som jag var riktigt snygg i, lite amerikansk hemmafru. Jag har ett par urcoola solglasögon som kommer att bli så bra till.
I helgen gjorde jag jättegoda smaksatta mandlar till drinktillbehör. Jag höll på att ta kål på make och dotter men med ett litet piller under tungan så slutade deras hals att klia o svullna. Jag tror att dom får låta bli mina mandlar i fortsättningen och jag får äta alla själv.
Här kommer det underbara receptet.
200 gram mandlar med skal på 1 msk smör eller margarin 1 krm cajennpeppar 1 tsk kanel 1 riven vitlöksklyfta 2 msk honung flingsalt
Smält smör och kryddor i en panna, tillsätt mandlarna o låt fräsa i 2-3 minuter, tillsätt honungen o fräs ytterligare 3 minuter. Häll upp mandlarna på ett smörpapper och dela lite på dom och strö över lite flingsalt. Låt svalna.
Fin skål, goda mandlar och min nya fina löpare från H&M Home som jag fått av Andrea.
Gjorde ett tillbehör till pastamiddagen som blev så gott och nyttigt. Jag älskar spagetti och köttfärsås och det skall vara pasta som heter Linguine n 7, den är aningen platt men tunn, så god. Den finns på Ica.
Tillbehöret blev spenat som stektes i lite smör eller olja och sedan färskriven parmesanost på. Låter inte så speciellt men supergott.
Jag tog färsk bladpenat men det går bra med fryst. Tänk på att den färska krymper jättemycket.
Min moster "Mimmi" har gett min mamma ett recept på en banankaka som är så god och inte söt. Man kan äta den lite varm med glass eller kall utan glass. Kakan på bilden har mamma gjort.
Jag brukar frysa bananer som inte går åt och sedan ha i mat eller bak det är jättebra. När jag var liten åkte vi ofta till Båstad och där kunde man köpa frysta bananer (en halv banan på en pinne) som var doppade i god choklad, det måste testas igen.