MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Allsång på Skansen!

Kategori: Allmänt


Fick sommarkänsla i lördags när jag fick en jätte fin present, en t-shirt med tryck. Nu undrar jag bara
vem skall leda allsången i år, spännande.

Mitt favoritprogram!

Idag är fru Forssell hostig, lite snuvig och huvudet dunkar. Har precis varit och handlat men jag glömde
hälften fast jag hade inköpslista.

Dagen blir lugn ska inte göra allt det jag tänkt mig utan försöka sitta ner i lugn och ro....... hoppas jag
klarar det.

Vilket underbart väder, sol sol sol!



Visst är den klädsam, blir min nya favortit. Men vad blek jag är borde nog
sola eller fuskmåla. Tack snälla Johan!

Håll Er friska, kramar Ann.



Boeuf Bourguignon!

Kategori: Kött


Här kommer middagsreceptet som jag bjöd på i lördags. Julia Childs gamla recepts som är oslagbart.
Jag har hennes gamla bok men tog receptet från Öhmans Mat och Vin som gjord det modernt.

Det tar lite tid med se till att få hjälp eller förbered allt hackande dagen innan. Jag lovar att det är
värt tiden, grytan blir himmelsk.

Jag tog högrev som Ica Esplanad rekommenderade mig, den blev otroligt mör.

Förvärm ugnen till 225 grader.

 

  • En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid
  • 2 hg lättrimmat eller färskt fläsk
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 1 1/2 kg magert grytkött
  • 1  morot
  • 1  lök
  • 1 tsk salt
  • 1/4 tsk peppar
  • 30 g mjöl
  • 1 flaska fylligt, ungt rödvin
  • 4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 18-24 smålökar
  • 450 g champinjoner
  • Persiljekvistar

Skär fläsket i 1/2 cm tjocka och 4 cm långa strimlor. Stek dem i matolja över måttlig värme tills lätt brynta. Ta upp och lägg åt sidan.

Skär skär grytköttet i 5-centimeterstärningar. Torka köttet noga på hushållspapper. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och fläskfettet, tills köttbitarna är  brynta på alla sidor. Ta upp och lägg åt sidan.

Skiva en morot och en gul lök och bryn i samma fett. Ta upp och lägg åt sidan. Häll därefter bort fettet.

Lägg tillbaka fläsk och kött i grytan, salta (1tsk) och peppra (1/4 tsk) och skaka om bitarna. Pudra över mjöl (30 g) så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt stå i 4 minuter. Skaka om och låt stå 4 minuter till. Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa. Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

Lägg i morötter och lök samt rör i rödvinet och så mycket buljong att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, krossade vitlöksklyftor, timjan och 1 sönderbrutet lagerblad. Sjud upp, lägg lock på grytan och sätt in i ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder sakta och låt den stå i 3-4 timmar.

Smålökarna bryns hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt mörk buljong och/eller vin (rött, vitt eller sherry), persiljekvistar, ett lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda under lock till lökarna är mjuka.

Champinjonerna klyftas och steks på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.

När köttet är mört skiljer man av såsen med en sil. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.

Sjud såsen en stund tills det återstår cirka 6 dl som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.

Om grytan skall serveras genast: Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar.

Om rätten skall serveras senare: Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda sakta i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då.

Här kommer massa bilder.

Det här vinet hade vi i grytan och drack till, strax under 100 kronor.

Jättegott!

Potatis skalade med kniv, 6-kantiga, de Ni!

Tack underbara bok!

Lycka till, kramar Ann

 

 

Chokladkronor!

Kategori: Efterrätter



Vi hade gäster i lördags och både Erik och jag lagade mat i flera timmar. Vi började med att göra
en efterrätt som jag gjort tidigare här på bloggen, finns under kategori efterrätter, passionoich limebrulé.

Den är alltid ett säkert kort så frisk och god. Den här gången gjorde vi dom i våra nya hjärtformar
som vi köpt på drömhuset och en fin chokladkrona för att fira prinsessan Estelle.

Erik är en händig man och pysslig så det blev jättefina kronor, och det var så kul.

Smält lite mörk choklad i vattenbad.

Gör en sprits av bakplåtspapper och en tejpbit.

Rita på ett bakplåtspapper, vänd på det så man slipper äta färgen.

Spritsa, dekorera ställ kallt.









Spritsa inte för tunt då går dom lätt sönder.









Visst blev det fint på ett enkelt och kul sätt.

Ha en underbar start på veckan.

Kramar Ann

Gårdagens middag!

Kategori: Allmänt



Här kommer ett smakprov på gårdagens middagen och en av gästerna som blev mycket förtjust
i maten.

Vilken dag snart ska vi ut och eventuellt måste jag till Rappne och plocka tulpaner,
varje år likadant, min tradition.



Ser det gott ut eller......



Underbart tyckte Megan som smälter i i ekgolvet, vår äslklingshund.

Trevligt med matglada gäster!

Soliga kramar Ann

Goda smörgåsar!

Kategori: Allmänt



Vad underbart med en liten prinsessa, jag var lycklig hela dagen. Gjorde allt för att fira, det gäller
att passa på.




Som jag berättade var jag hos lilla mamma o pappa o fick lunchsmörgås i onsdags. Det är alltid så fint dukat
och pysslat, man känner sig välkommen.

Jag önskade bara en smörgås för jag brukar inte äta så mycket lunch.







Här tittar värdinnan fram, ha ha.




Till middag blev det spagetti och köttfärsås med mycket lök och kryddor. Jag gjorde
mycket så det blev några matlådor att frysa in.




Lite frukt till efterrätt!


Ha en skön fredag och lördag. Vi skall ha gäster i morgon och jag ska laga
en maträtt som kommer att ta många timmar, berättar sen, vill inte avslöja.

Kramar Ann

En Prinsessa född!

Kategori: Allmänt


Grattis Victoria och Daniel!



Så skönt att allt vekat gått bra och vilken underbar man Daniel är. Han är så otroligt charmig
och folklig när han talar.

Idag måste det nog bli något gott till kaffet. Jag tror att prinsesstårtorna kommer att säljas bra idag.




Ha en bra dag, jättekramar Ann

Pasta med tonfisk och kaprissås!

Kategori: Fisk


Vilken fin soluppgång det var i morse, nu börjar jag känna hopp för våren. Igår var det ljust när
jag gick hem från jobbet efter 17.00, underbart.

Idag ska jag äta lunch hos mina söta föräldrar och därefter ska jag till Hairmaster och klippa mig.


Jag gjorde en så god pastarätt som är Markus Aujalays recept. Bra ingredienser som man kan
ha hemma, typ basvaror.

Till 4 personer.

400 g pasta valfri sort

½ finhackad gul lök
1-2 skivade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl vatten
½ buljongtärning
1 burk tonfisk i olja (170 g)
2 msk kapris
1 äggula
2 msk hackad persilja

1. Koka pastan.

2. Fräs lök, vitlök i olja. Tillsätt vatten o buljongtärning, puttra i 5 minuter.

3. Lägg hälften av tonfisken och all olja från burken i en mixer.
Tillsätt kapris och äggula, mixa slätt. Smaka av med kaprislag, salt o peppar.
Var försiktig, jag behövde inte krydda mer.

4. Blanda såsen med den nykokta pastan och garnera med resten av tonfisken, kapris och
persilja.









Det blev så gott och somrigt. Jag tyckte det var väldigt gott även kallt så det
här är en bra matlåda.

Nu önskar jag Er alla en skön onsdag.

Kramar Ann

Korvgryta!

Kategori: Kött


Just nu har jag inte så mycket matfantasi och det skyller jag på vädret, jag vill ha vår.

Det var vårkänslor när jag gick Karlavägen fram på solsidan på eftermiddagen.

Det blev en vanlig korvgryta till middag, men som tur är är jag gift med världens underbaraste man
som älskar all mat jag gör, kanske bäst för honom ha ha.

När jag tänker efter så älskar jag ju korv och såsen var väldigt god. Jag måste snart göra egen korv
för mitt grisfjälster ligger i frysen, grilla på landet när all snö är borta.

Till korvgrytan stekte jag massa gul lök, god korv från Sorunda, grädde, tomatpuré och persilja.








Lite efterrätt i form av frukt är alltid gott. Just nu är ananasen så söt och god.

Ha en bra dag, kramar Ann.


Och Himlen Därtill!

Kategori: Allmänt


Efter vi ätit på V4 tog vi T-banan till Skatteskrapan där vi tog hissen upp till våning 25!!!!!

Där ligger en bar Som heter Och Himlen Därtill med en fantastisk utsikt fast det var snöregn
i luften.

Man kan stå och mingla som vi eller sitta vid bord i sköna soffor eller kanske äta en bit mat
men det kostar!!!!!






Verkligen ett dåligt foto på utsikten men det gick inte att fota, ha ha.

Gå dit själva och njut en ljusare kväll än denna.

Kramar igen Ann

V4!

Kategori: Allmänt


Vi var på en helt underbar resturang på söder, (Verkstadsgatan 4) Hornstull som heter V4. Ni måste gå
dit och äta eller ta en drink i baren.

Inredningen var så mysig riktig hemmiljö med roliga färger, prylar, soffor, förtöljer, urtrevlig personal
och maten var bästa på länge. Jag älskade även toaletten, kolla bilden.

Det var blandad ålder och olika härliga typer där. En man i baren med sin hund som tex som satt
och njöt av kvällen, så jäkla mysigt ställe.

Det var inte många bord så man måste beställa. Kolla hemsidan med info om mat och priser.

Jag åt Moules frites, bästa Moules jag ätit i Stockholm, smakrik och jättemusslor som inte var överkokta.

Familjen åt kött som var jättegott och vegetarisk hamburgare som var sååååååå god, det ska jag ta nästa
gång.










Hallomi med hallonbaslamico = vegetarisk hamburgare.



Marängsviss på V4 vis, mums!



Boka in ett besök och njut.

Kramar Ann

Söndag!

Kategori: Allmänt



Har haft fullt upp denna helg med roligheter. Vi såg inte melodifestivalen och tur var väl det. Hur kan
man rösta fram en sån dom Ranelid? Varför ger han sig in i musiken, håll Dig till att skriva.

Visserligen så har ju artister som pysslar med musik gett sig in i bokbranchen....

Hät kommer ett litet smakprov på vad jag tryckte i mig till fikat i går.

Resten kommer i morgon.







Turquoise på Malmskillnadsgatan skall flytta och har REA, så otroligt fina kläder,
möbler, prylar mm. Värt ett besök, för visst behöver man nästan alltid något nytt.

Ha en bra söndag, nu väntar SATS för min del och min kropp.

Kramar Ann

Fredag!

Kategori: Allmänt



Fredag igen!

Jag har köpt en ny badrumsmatta på ICA Maxi, 79 kronor. Den blev så fin och har lite fina färger
som även mina handdukar har.

Jag har köpt mattor där tidigare och kvaliten har varit så bra och så även priset.



Snygg eller hur!

Få se om det blir tillfälle att prova dessa smaksatta majonäser i helgen, vitlök och chili.
Vi älskar räkor i vår familj så det blir nog någon räka tror jag.



Ska berätta hur dom smakar.

Ha en underbar helg och kanske sportlov.

Kramar Ann

Isterband och stuvad potatis!

Kategori: Kött



Nu stuvas det igen hemma hos familjen Forssell, nu med småländsk touch.

Jag är korvälskare som Ni vet och småländska isterband är så gott, lite syrlighet som jag gillar.
Om man inte fixar deta själv åk till IKEA och ät för en billig penning.

Sveriges godaste isterband lär finnas i Östermalmshallen och dom görs i Gränna, måste nog
testa dom någongång.

Jag kokade potatis som fick svalna lite, skalade och tärnade.

Jag gjorde en vit sås på mjölk som fick koka upp och så vispade jag i såsredning (maizena) tills
såsen blev lagom tjock, salt o peppar.

Så stekte jag mina isterband på svag värme i säkert 20 minuter.

Sist av allt blandade jag i potatisen i såsen och i med hackad persilja.













Det blev lite rivna morötter och stark senap till.

Ha en bra kall och snöig dag, Ann

Lax och stuvad spenat!

Kategori: Fisk



Jag tycker stuvad spenat är så himla gott, så det blev en stor kastrull till middagslaxen.

Jag köpte fryst bladspenat, som jag kokade i lite mjölk och sedan blev det ett beurre manié så
stuvningen blev tjock.

Jag brukar alltid ha någon såsredning hemma men den var slut så jag knådade ihop vetemjöl
och smör till en degklump = beurre mane, fint som bara den!

Jag stekte laxbitar hårt i stekpannan och så hade vi potatis till.







Nu slipper Du mjölklimpar när Du gör så här, enkelt.





Visst ser det gott ut. Självklart har vi alltid sallad till maten men den behöver jag inte fota
för det vet Ni hur det ser ut.

Ett klädtips till alla killar, det ska var smala slipsar i vår, TV4 killarna har det på sig idag.

Kramar Ann

Alla Hjärtans Dag!

Kategori: Allmänt



Idag är dagen som alla kan fira, man kan ge en puss till precis vem som helst.

Jag ska ge en stor puss till min älskade man som är bara bäst. Jag ska även skicka en jätte
stor puss till Andrea som är världens finaste dotter.

Jag är bortskämd med en så fin familj som jag kan pussa på (hoppas dom gillar det).


Puss Puss Puss!



Puss och Kram till er alla!

Ann



Gratäng och lamm!

Kategori: Allmänt



I går var det underbart väder som vi utnyttjade genom att promenera. Vi fick vårkänslor och
det var tom varmt på vår balkong 20 grader, nu finns det hopp.

I lördagskväll åt vi så god potatisgratäng och pastramirökt Gotlandslamm som min kompis köpt där.
Så välkryddat och mört.

Hemligheten bakom en god gratäng är mycket grädde, nymald peppar, salt och lite vitlök och lök i
någon form, vi tog purjolök.



Tur att jag har en skärmaskin, väl investering.





Ser Ni vem som lagar gratäng, ledtråd: det går snabbt och säkert och blev väldigt bra.







Stor bogserbår med sin bebisbåt intill, så gulligt.

Ha en bra måndag, kramar Ann


Melodifestivalen!

Kategori: Allmänt



Det blev inte chips utan popcorn ikväll, hela familjen suckar igen, konstiga typer, ha ha.

Jag måste äta när jag ser på melodifestivalen, så det så.

Hur snygg och sexig är inte Andrea Lundstedt, bäst!

di Leva är så underbar med snyggare klänning än programledarna, mycket kosmos, frid mm.

Sonja Aldén hade dålig låt men var jätte söt som vanligt.

Resten var skräp!







Oj, jag åt nästan upp hela påsen själv!

Ska berätta vad vi åt till middag senare, så gott.

Kramar Ann

Jordärtskocksoppa!

Kategori: Vegetariskt



Igår blev det en liten plockmiddag som alltid hemma hos oss en fredagkväll.

Jag gjorde en otroligt god jordärtskocksoppa som förrätt, försvinnande god. Självklart
mixade jag soppan i min julklappsblender.

Jag tog dubbelt jordärtskockor mot potatis, kokade mjukt i lite vatten och buljong, mixade helt slät,
och tog i lite mjölk för att göra den lite tunnare.

Jag serverade i mina ljuslyktor från IKEA, såklart.













"Lätt som en plätt" att göra en supergod liten buffé!

Snart är det melodifestivalen, måste kolla igen fast det var superdåligt förra lördagen
det är som en drog för mig.

Maken suckar tungt, undrar varför?

Jätte kramar Ann

Fredag!

Kategori: Allmänt



Äntligen är det fredag igen. 

Igår var det en så fin måne som jag försökte fotografera med min kamera, gick sådär.
Jag borde skaffa en proffskamera med objektiv mm.

Om ni undrar vad jag åt till torsdagsmiddag så blev det pizza och pizzasallad, skönt när
man kommer hem sent att slippa ställa sig vid spisen.



Månen var såååååå fin.

Om Ni behöver en dataväska passa på nu. Ordning och Reda har så bra rea på supersnygga
väskor och fodral.

Jag har köpt en fin väska till min dator i rutigt.



Ha en underbar helg, kramar Ann

Fisk och mos!

Kategori: Fisk



Igår onsdag blev det fisk hemma hos oss, vi älskar fisk. När jag tänker efter älskar vi all mat
bara den är välgjord med bra råvaror.

Ibland kan jag tom älska riktig vidrig mat, om hungern är galen i min kropp.

Det blev potatismos med stekt rödspätta och tillbehör, sallad och remuladsås.

Jag panerade i panko som blir mycket frasigare än brödsmulor. Självklart mycket smör i moset.
Ni hör att det blev gott och onyttigt enligt alla dietmänniskor, som jag är sååååå trött på.
Hur många jäkla LCHF böcker finns det, alla kändisar skriver en, tröttsamt.

Är det så konstigt att så många ungdomar har ätstörningar när vi vuxna håller på att
tjatar om fett och socker, bla bla bla!






Ägg, panko och smör att steka i.






En god sallad till och citonklyfta, mums.

Ha en bra dag, kramar Ann

Bulltest!

Kategori: Allmänt


Ni som följt min blogg vet att jag är galen i bullar till kaffet. Jag går gärna eller tom
åker långt för att få den bästa bullen.

Nu har jag gjort en egen bulltest i ett par veckor. Jag har testat kardemummabullar från
Fabrique, NK, Thelins och Dalarö bageri.

Thelins bulle fick man leta efter kardemummafrön, jag fick ett!!!! Den var annars saftig och god.

Dalarö bageri deras var en jättebulle men trist och lite torr.

NK var väldigt god mycket kardemummasmak och saftig.

Fabrique deras far helt fantastisk, så smörig, tung, massor av nystött kardemumma, helt enkelt
den bästa jag någonsin ätit.









Blåbärsbullar med kardemumma från Fabrique ssom även dom var oslagbara.



Nu vet Ni var Ni ska köpa bullar, ha en bra dag.

Kramar Ann


Värdekupong!

Kategori: Allmänt




Hittade den här kupongen i en låda, undrar om den gäller. En födelsedagspresent som jag fått
av Andrea för kanske 12 år sedan, så gulligt.

Måste nog utnyttja den i helgen.......




Vi var på 18 års kalas hos Andrea´s kusin "Madde" i söndags. Ni skulle se vilket fint
godisbord min syster gjort, massor av goda kakor mm

Min syster har alltid varit en riktig liten godisråtta, ha ha








Ha en bra tisdag mina vänner, kramar Ann

Lamm!

Kategori: Kött



Vilken kall helg, tur att vi har så varmt och skönt inne hos oss.

I helgen åt vi lammkotletter som var så goda och möra. Vi var i Hötorgshallen och handlade som
styckades framför våra ögon.

Jag gillar verkligen lamm när det inte smakar ull som man ibland tyvärr råkar ut för.

Andrea sjöng när hon var liten: Bä, bä vit lamm har Du någon yll...
Det heter ull sa vi, nej det heter ju ylle svarade Andrea.

Hon var en bestämd liten dam, ha ha.



Rekommenderas att handla hos i Hötorgshallen.









Medelhavsgratäng till som jag tidigare gett Er recept på.

Det enda jag saknade var färsk rosmarin som tyvärr var slut i min affär.


Ha en bra vecka, kramar Ann

Dagsljusbar!

Kategori: Allmänt



Vet Ni att det finns en bar med dagsljus i Stockholm. Jag och Erik var o kollade in den, så kul idé.

Den är utomhus och det finns solstolar att ligga i, kanske lite kallt just nu.

Baren ligger på Centralbadet, Drottninggatan.









Man ser att stolarna blir riktigt ljusa av lamporna. Ser Ni min täckkjol vad fin
jag är, lite baglady eller...... varmt o skönt är det ialla fall.

Ha en bra söndag, kramar Ann

Varm Musselsmörgås!

Kategori: Fisk



Vilket fint väder med snö och sol men så jäkla kallt, jag klarar inte kyla längre, kanske jag är för
mager eller.....

Jag har köpt en jättebra täckkjol som känns som täckbyxor men superlätt att ta på/av. Den bästa
investeringen i vinter. Jag har även sett att tanterna på Östermalm har köpt då måste det
vara inne, tjoho.

Fick ett recept av ej jobbkompis på en varm musselsmörgås som blev så jätte god. Den passar även
till en förrätt. Man kan även göra små varianter och trycka ut runda bröd med ett glas, snyggt.

Jag testade på Erik i går och den fick full pott.

Gör ett vitlökssmör som Du brer på ett vitt bröd.
Lägg på musslor (burkmusslor)
Ta lite citron över musslorna
Klicka vitlökssmör på musslorna och riv lite ost.

In i ugnen 200 grader ca 15 minuter.

Följ bilderna:











Ikväll är det melodifestivaldeltävling med chips så klart!



Redan inköpta och provsmakade.

Ha en underbar lördag, kramar Ann


Tele2!

Kategori: Allmänt


Så kom mitt brev med nytt simkort igår och idag fredag fungerar min telefon igen.

Det har varit problem sedan 5 januari, lite för lång tid tycker jag. Man borde få en chokladask
hemskickad för allt tålamod.

Jag är nu glad igen eftersom jag älskar att tala i telefon.



Visseligen döpte dom om mig men brevbäraren hittade rätt låda.



Ha en bra fredag alla mina fina vänner, kramar Ann-Cathrinne Forssa!

Lite om allt!

Kategori: Allmänt



Kära vänner varför kom vintern, jag ogillar verkligen snö (maken har lärt mig tala fint o inte säga hatar).

Kolla min fina tulpan, så vill jag att tulpaner ska bli.




Tita i mitt skåp vad jag hamstar där, choklad i olika smaker, alltid bra att ha.





Dessa är så goda, ut o köp!



Andrea har tyvärr blivit laktosallergiker så nu har vi bara laktosfritt, fungerar hur bra som helst.
Filmjölken är mycket godare och krämigare. Vi alla mår bättre i magarna av dessa produkter.
Utbudet är precis lika bra som med laktos. Testa!





Nu när tomater o sallad är lite trist har vi rivna morötter. Dessa från Gotland är så goda,
känns lite mysigt att säga Gotlandsmorötter, smaka på ordet.....och med lite "Babbendialekt".



Ha en bra torsdag kramar Ann

Sushi!

Kategori: Allmänt




Men vad kallt det är idag över -10 grader, inget för mig. Tur att vi har en så varm o mysig lägenhet.
Idag sov jag till klockan 8.00 det är ovanligt för att var jag, skönt.

Nu sitter jag med frukost, tidning och tv4 nyhetsmorgon, sååååå skönt.

I går var jag ensam så det blev riktig snabbmat, sushi som jag nästan aldrig äter. Jag fick en kupong
i tidningen mitt i Solna, 50 % på sushi i Huvudsta Centrum så jag slog till.

Det var jätte fin nygjord god sushi som jag rekommenderar om man är i närheten. Stället ligger
utanför vid ingången från parkeringen.

Jätte trevlig personal och det fanns annan mat att äta också, japansk.



Mammas lilla hette denna, 9 stycken 80 kronor, ska absolut dit igen.

Kramar Ann