Nu har även ica börjat förstå att det finns väldigt många som inte tål laktos. Deras egna märke Ica har nu bla dessa produkter och till ett mycket bättre pris.
Andrea är sedan ca ett år laktosintollerant så jag vet hur man får leta produkter och som är dyra.
Visst kan man äta en tablett innan maten för att magen skall klara vanliga produkter men jag tycket det räcker att göra när man är bortbjuden.
Även glass innehåller laktos så min lilla sötnos gör egen i fina formar, se här.
Tur att man gör det enklare även för allergiker. Ica Maxi har ett stort utbud vilket vi uppskattar.
Det är sällan det finns fin mangold att köpa i affärerna därför plockar jag varje år hos Rappne. Man användedr mangold som spenat, jag tror dom är släkt.
Vi hade en jättefin hjortfilé i frysen som jag fick när jag fyllde år i present. Vi åt även kantareller och kokt svartrot till.
Här skall Ni får se vad och hur jag gjorde.
Fina färger, man använder hela mangolden.
Lite hackad lök som jag steker en stund i smör och sedan i med hackad mangold.
Den krymper mycket av värmen.
I med lite grädde och låt det kokas krämigt, salt och peppar.
Svartrot som ser otroligt trist ut måste Ni prova. Den smakar lite sparris. Man skalar och kokar den som potatis.
Kokas i lättsaltat vatten.
Min fina filé som Erik stekte och lät vila i folie.
Allt blev så gott och köttet var bland det möraste jag ätit.
Ibland är det riktigt gott med vanliga gamla hederliga köttbullar och brunsås. Med en student i familjen blir det faktiskt oftare nu än förr jag rullar goda köttbullar.
Andrea brukar önska mat när hon är hemma någon helg.
Jag brukar dock se till att köpa god nymald köttfärs över disk det blir sådan skillnad i smak. Ja, det är lite dyrare men vad gör det när det blir så gott.
Jag har ströbröd, ägg, mjölk, salt, peppar och ev. lök i mina bullar. Riktigt gott blir det om man tar vitt färskt bröd och smular istället för ströbröd, testa.
Så här blev menyn.
Inlagd gurka som min kära mamma alltid gör till oss, Ernst tomater mm. Bra mat att ha i matlåda eller varför inte göra en lunchmacka med kalla köttbullar.
Bra tips att utnyttja rester får man av studenterna, proffs. Vi har alltid buffé på sommaren eftersom vi äter på balkongen. Maten dukas upp i köket och var och en får ta, så slipper man ta ut alla skålar.
Vad vore ett hem utan Salubrin när jag var liten. Jag minns och även mina vänner hur det luktade när mamma tvättade myggbett mm med vätskan.
Det finns fortfarande och i lite nya utformanden, ett stick med en roll.
Vi hittade den här fina gamla asken i våra gömmor, Salubrins förbandslåda. Undrar vad den innehöll. En bra text på baksidan, Ni måste försöka läsa. Det var svårt att fota texten men jag tror den går bra att se.
Vad har dom skrivit man tror det är ett skämt idag. Blod stötvis sprutar fram.....
Vad tycks om min fina skål med lock, 45 kronor på loppis. Det står Uppsala Ekeby under så det är en svensk skål, jag tror att det är ett fynd, eller...
Jätte fin tycker jag med olika färger på bladen.
Vi såg en jätte stor älg i helgen som stannade och kollade på oss. Här är ett kort men inte så bra.
Älgar är jätte stora och inte roliga att krocka med.
Jag tycker det är svårt att hitta bra kött som är mört. Nu har vi testat rostbiff i skivor några gånger som vi grillat. Det är jätte gott och mört, vi grillade 3 minuter på varje sida.
Vi hade grillad färsk majs, bea, pommes och grönt till.
Jag har börjat tycka bea som är kall smakar mycket bättre än varm, testa.
Erik penslade med Jack Daniels grillsås, så dyr men såååå god. Jag har visat den tidigare blogginlägg.
Vi har varit på landet i helgen och bla plockat svamp. Nu efter allt regn så ploppar svamparna upp ur jorden överallt.
Vi hittade gul kantarell, svart trumpetsvamp och Karl-Johan.
Vi sover inte bort helgen utan utnjyttar alla timmar, även dom tidiga.
Jag plockade även en hel del blåbär och dom var riktigt stora och så goda. Har precis varit och lämnat allt till min lilla mor och far som blev överlyckliga.
Lite bilder.
Sörd dag 1.
Skörd dag 2.
Lördagens förrätt, kan inte bli så mycket godare.
Passa på och gå ut i skogen och leta. Man får både frisk luft och lite motion.
Fick ett tips om en god tomatsås som sköter sig själv. Jag kom inte ihåg exakt receptet men jag gjorde mitt eget som blev så bra. Tomaterna är ju så billiga nu så passa på. Gott till kött, fisk eller i till pasta.
Andrea hade såsen på varma mackor och jag till pasta.
Gör en stor laddning och frys in, underbart att ta fram när snön yr utanför. Då kommer det att smaka sommar.
Ta en ugnspanna och lägg i delade tomater, lökar, vitlöksklyftor, färsk timjan eller annan krydda, en matsked honung, salt peppar och olivolja ca ½ dl. Ha fantasi, det kan aldrig bli fel bara godare.
In i ugnen i 180 grader i minst 2 timmar.
Låt det svalna, det blir en del vätska som jag silade av och sparade, sedan mixade jag allt och hällde i lite vätska men inte allt för jag ville inte att såsen skulle bli så tunn, färdigt.
Ni ser att jag även tog blasten på löken.
Efter 2 timmar såg det ut så här.
Mixa men inte när det är varmt, man kan bränna sig ordentligt.
I går promenerade jag in till Dalagatan för att fixa håret hos Catharina på Hairmaster, hon är så duktig och så jäkla trevlig. Har Ni ingen frissa testa henne tel: 31 70 80.
Det är så fin promenad väg till stan från Solna, man går vid vattnet hela tiden. Det tar ca 40 minuter till Dalagatan, inte långt. Här cyklar lilla maken varje dag, inte illa.
Här har jag gått förbi Pampas Marina (Sjökrogen).
Karlbergs kanalen med söta kolonilotter på Kungsholms sidan.
En stor slagghög efter Rörstrandfabriken med massor av porslinsbitar. Nej nej jag tog inte en bit.
Det är lockande att börja gräva, eller hur.
Stockrosor, det skall jag plantera på landet nästa år. Dom verkar trivas överallt även i grus.
Självklart blev det fika som jag tog med mig från detta ställe, Rörstrandsgatan Xoko.
Visst blir man sugen på allt.
Det blev en kanelbulle med med muscovadosocker, sååååå god och såååå dyr, men den var jag värd. Kontigt men jag är alltid värd kanelbullar oavsett pris, ha ha!
Så här bra har vi det som bor i Solna ett stenkast från stan.
Jag är inte en person som har små virkade spetsdukar hemma men nu har jag det. Jag har köpt några stycken på loppis för 2.50 kronor men inte för att ha framme.
Hej o hå titta vad pyssel Ann kommit på, säker någon av Er som redan gjord så här.
Kolla den röda duken, riktigt ful, förlåt mig.
Men på en syltburk blir dukarna urgulliga. Den röda får pryda en burk till julklapp.
Jag skall köpa fina band och ha runt duken, nu tog jag bara ett snöre så Ni skulle förstå min fantastiska idé....
Jag har inte latat mig om Ni undrar, det har varit stort kakbak hos mig.
Chokladsnittar och syltkyssar i mängder för att bjuda på. Syltkyssarna har Ni fått recept på men här kommer chokladsnittar, även dom från Rosendals Trädgårdscafé.
Blanda smör och socker och tillsätt resten av ingredienserna. Knåda till en deg och gör 4-5 längder. Lägg på en plåt som är smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i ca 180 grader i ca 20-30 minuter.
Skär längderna på snedden med en vass kniv direkt när Du tagit ut plåten från ugnen.
Vill man kan man pensla med ägg och ha pärlsocker på.
Jag gräddar mina i 20 minuter och har dom utan ägg och pärlsocker. Jag gillar när dom inte är stenhårda.
Visst blir dom snygga!
Kakorna är enkla att göra och väldigt goda om man gillar choklad. Jag skall bjuda ett chokladmonster på jobbet som heter Gullan. Hoppas hon godkänner dom.
VI gick en lång promenad på landet och njöt av det fina vädret. Vi har väldigt fina promenadvägar i vårat område, olika långa.
Ibland går man på stigar genom skogen men mest på grus och asfalt.
När Andrea var liten fick hon åka skrinda och det var väldigt populärt. Vi gillar att gå kvällspromenader då bäddade vi ner henne så fick hon somna.
Den här killen/tjejen med hus på ryggen mötte vi, han/hon var väldigt stor och så fin.
Några små kantareller som man kan plocka nästa helg.
Nu har lingonen mognat men jag plockar inte. Jag har turen att ha en mamma som kokar sylt till mig och gör det bäst av alla, så god. Jag brukar ha en liten påse lingon i frysen för att dekorera med.
Visst är vårat fågelbad fint, det har åkt ner i stubben som blivit mossbeklädd.
Fåglarna älskar att bada och dricka här, så gulligt.
Som Ni märker är jag en riktig naturmänniska, eller.....
Så har vi njutit av vår Bergtunga från Göstas Fisk i Smögen. Den doftade underbart, skaldjur. Bergtungan är lite kräsen och äter skaldjur det både känns och smakar.
Jag panerade i rivet citronskal, mjöl, salt och peppar och stekte i smör.
Till det blev det fin potatis, smält smör, sallad och lite kantareller. Fisk är enkelt att göra gott men man får inte snåla på smöret.
Kantarellerna har vi inte plockat själva utan Ica Esplanad. Jag vågade inte chansa på våra skogar denna helg. Det har varit så torrt men nästa helg kanske vi kan hitta några små gulingar.
Det blev en kantarelltoast till förrätt, stekt vitt bröd och smörstekta kantareller på, mums.
Så njuter vi på landet igen. Jag har plockat massor av blåbär och dom är jätte stora.
Vi har varit i Vingåker och träffat kompisar och lite shopping på Vinåkers Factory Outlet. Jag köpte jätte fint typ smörgåspapper med mönster. Jättefint att slå in smörgåsar till picknicken.
Visst är det fint, Iittala Outlet sålde dom, 55 kronor.
Jag hittade även en fin klänning Jackpot för 150 kronor i Fyndtältet, ett fynd.
Stekt strömming gillar vi alla hos oss. Jag är så bra på att rensa som jag redan berättat eller...
Nu blir det favorit i repris en rätt som vi åt på Öland för många år sedan. Stekt strömming, mos, sallad, rödlök och hovmästarsås på tunnbröd.
Just nu är det lite tidigt att göra mos på potatisen så jag mosade bara med en gaffel och hade lite smör och en skvätt mjölk. Om man använder elvisp blir moset som klister.
Strömmingen vände jag i ströbröd, salt och peppar och stekte i smör.
Man kan sätta ihop klämman med en tandpetare eller använda ett stort halvåne format mjukt tunnbröd.
När vi åkte en slingrig väg genom skogarna på vårat landställe så plötsligt dök det upp en "hållplats" för skolbussen.
Det måste vara den finaste "hållplatsen" som finns. Titta här.
Blomkrukor och kompisar att vänta med, så gulligt.
Närbild på kompisarna.
Min ödla som bor vid vårat hus och badar i mitt fågelbad, så söt.
Vill bara visa att även min man lagar mat ibland, då blir det snyggt och gott. Jag står mest i köket hemma hos oss, men jag snickrar inte så ofta som han.
Jag har hjälp till med nya bygget, en skruv har jag dragit med skruvdragaren, de Ni. Det är väl bra att kan göra det man tycker är roligast och bäst på. Vi har aldrig problem med vår uppdelning, alla är super nöjda.
Så är det dags för att frossa i olika bönor och ärtor, nyttigt och gott. Jag gjorde en sallad på bondbönor som fanns i SvD, så god.
Bondbönor är dom jättestora skidorna och bönor som är stora med skal.
Jag är inte bra på bönor men håller på att lära mig, svårt att misslyckas med. Den här salladen talar Erik om varje dag så det får nog bli favorit i repris snart.
Gör så här:
7 hg bönor med skidan 5 hg små tomater 1 röd lök 150 gram färsk spenat ½ citron, saften Olivolja Salt och peppar
Koka upp en katrull med lättsaltat vatten. Tag ur bönorna ur skidorna och koka i 5 minuter. Skölj i kallt vatten, lossa skinnet från bönorna med en liten kniv som hjälp, se min bild.
Halvera tomaternaoch skär löken i tunna ringar.
Lägg upp allt på ett fat och pressa över citronsaften, häll på god olivolja, lite saltflingor och nymald peppar.
Den här kakan är så grymt god och blir till många kakätare. Receptet kommer från Allt om Mat 2010.
Det skall vara bär i kakan och har man färska är det bra men frysta går jättebra också. Ett tips är att inte tina bären utan lägg i dom frysta. Jag tog blåbär men det blir lika bra med hallon eller vinbär.
Limesmulet som man har på smeten blir så gott och lite knaprigt.
Formen skall vara ca 25x35 cm och klä den med bakplåtspapper så lossnar kakan lätt.
Har Ni sett att jag har nya fina tallrikar. Jag köpte dessa 4 stycken på loppis för 5 kronor styck.
Det är Rörstrand och dom heter Stjärnholm helt felfria, ett fynd tycker jag.
Det är så kul med lite nytt porslin ibland och det behöver inte var en hel uppsättning och nytt, loppis eller auktion är så bra. Faktiskt lite roligare och mer personligt än Ikea porslin.
Jag läste Amanda Schulmans blogg och även hon har fyndat porslin, på auktion.
Jag är så arg för jag glömt min fina kamera hemma, nu blir det mobilbilder ett par dagar. Även jag ser att mina kamerabilder är så mycket bättre trots starka glasögon, ha ha.
I morgon skall jag lägga ut ett recept på en ljuvlig kaka som Ni inte får missa.
Nu blir det pyssel med matmorsann. Det var kul när Andrea var liten att hitta på olika saker o pyssla med. Andrea fick en stor verktygslåda som hon förvarade sitt material, så bra.
Varje sommar plockade vi allt från snäckor, stenar, glasbitar, lavendel mm som under november månad blev fina julklappar till släkt och vänner. Vi sydde och klistrade, lika kul för oss båda.
Ett tips vad man kan göra med fina muffinsformar är att klä burklock.
Titta vilken fin burk med blåbärssylt Simon fick av mig.
Det finns så många fina formar med blommor, prickar, rutor mm.
En gummisnodd så satt muffinsformen som en "smäck".
Kommer Ni ihåg att jag planterat lökar. Jag har skördat min första lilla lök. Naturligtvis var den världens godaste tom blasten.
Lök var väldigt lätt och tacksamt, testa nästa år.
Passa på och frossa i goda tomater både varma och kalla, priset är oslagbart. Jag gjorde en tomatpasta som jag nämnde igår.
Jag tog massor av små tomater i olika färger som jag stekte med ett paket bacon (klippt i små bitar). Vill man ha vegetariskt uteslut bacon, går precis lika bra. Man kan även ha rökt skinka. Jag har testat alla varianter, lika goda.
Sedan hällde jag i massor av olivolja ca 1 dl och 2 dl vitt vin. Kokade en stund och smakade av, lite salt och peppar.
Under tiden kokade jag pasta, som jag sedan hällde i tomatröran och lät de gotta till sig ca 5 minuter.
Klart, det blev väldigt gott. Strunta i kolhydrater och fett, njut.
Bacon o tomater steks.
Pastan blandas i.
Röran gottar till sig.
Färdigt med lite fina blommor och Ernst goda bröd (recept i går).
Ernst min favorit gjorde ett bröd som jag testade, det måste även Ni testa. Erik himlade med ögonen och även jag.
Hembakat bröd är så otroligt gott och känns så hemtrevlig.
Ska man ha bjudmiddag o ha ett gott bröd som tillbehör så blir oftast gästerna jätte lyckliga.
Jag gjorde en pasta till som jag hittade på själv, den finns säkert redan i någon kokbok.
Ett stort bröd som räcker till ca 6 personer.
25 gram jäst 3 dl ljummet vatten 2 tsk salt 1 tsk honung vetemjöl special
en mozzarella parmesanbit färsk rosmarin svarta oliver
Blanda jäst, vatten , salt, honung och till sist mjölet ca 5-7 dl.
Gör en stor degkaka, en oval gjorde jag, ca 2 cm tjock, lägg den på en smord plåt.
Lägg på skivad mozzarella, svarta urkärnade oliver hela eller grovt hackade, rosmarinkvistar och parmesan som Du hyvlat i bitar.
Jäs kakan i 30 minuter.
In i ugnen 225 grader ca 20-30 minuter.
Självklart ha fantasi och byt ut om Du kanske har god färsk timjan, västerbottensost mm
Jag kommer göra detta bröd igen men prova lite nya kryddor.
Det doftade ljuvligt av rosmarinen och visst är den fin.
I morgon skall Ni få pastareceptet.
Idag är det riktigt varmt här i Stockholm vilken tur att jag skall till Ica och sedan stå och stryka tvätt i mängder.
Jag har tur igen för mina söta föräldrar kommer o fikar så jag måste ta en paus. Tyvärr får jag inget fikabröd, 1 kg+ efter semestern, men det var det värt. Jag är en turgumma!
Jag har tidigare rekommenderat Icas fläcksuddare för ca 29 kronor. Nu har jag hittat på Willys för halva priset som är precis lika bra nästan bättre. Dom här suddarna håller längre vilket är ju mer ekonomiskt det också.
Ni som ännu inte testat måste det. Man får bort fläckar hur lätt som helst på golv, köksluckor, spis, badrum precis överallt. Jag har köpt till jobbet så jag polerar även där.
Vilken bild på asken, vad menar dom egentligen. Är suddarna för kvinnor och skall man gå omkring i högklackat när man suddar med svampen?
Vad vore en sommar utan Arizona på Karlbergsvägen i Stockholm, ingen sommar alls.
Jag älskar deras utedel, drinkar och mat. Igår var det Sangria som erbjöds, och den var så god. Jag måste köpa en tetra på systemet till helgen, massor av frukt och is. Inte så mycket alkohol i heller, bra eftersom man kan dricka flera glas för det är såååå gott.
Vi satt bredvid några ungdomar som jag tror att efter 20 minuter hade dom bestämt vad dom skulle äta. Det var fet mat, socker i maten, för lite och för mycket. Rätt kul att höra på en stund, men gud så frusterad man blir efter 20 minuter.
Vi åt Tex Mex som var så gott och enorma portioner, jag fick matslag. Vi promenerade dit och som tur var även hem så maten kom på plats.
På vägen mötte vi en jätte stor fågel som tagit rast, vi har eget zoo i Solna tror jag.
Sedan hem till balkongen och titta på luftballonger, vilka färger och former man har numer.