Blev så inspererad av matbloggen matplatsen, Viktoria gjorde skinkstek. Skinkstek åt man ofta som liten och minns den som lite trist, seg och med katrinplommon i.
Men glöm det hemska minnet nu har man fattat hur kötrt skall tillredas. Min stek blev otroligt mör och så god, högsta betyg utan att egentligen anstänga sig.
Min stek var på 1,2 kg och tog 5 timmar i ugnen, så man måste ha gott om tid.
Salta o peppra köttet, skär bort fett. In med en termometer och några smörklickar i formen och in i ugnen 100 grader. Köttet är klar att ta ut vid ca 80 grader, vira då in i folie minst 10 minuter.
Buljongen som blir i formen gör man sås på, sila och häll på grädde, lite maizena eller idealmjöl så såsen blir tjock. Krydda gärna med lite extra buljong.
Jag serverade kokta grönsaker, inlagd gurka och hemgjord äppelmos till, mums.
Visst ser det gott ut, köttet var helt underbart mört, Ni måste testa.
Det första ljuset brinner det första i vår rad .......trallalalla!
När Andrea var mindre sjöng hon som en galning varje advent i kyrkokören, helst solo. Hon hade utpressning på stackars kör Barbro att om hon inte fick solo då slutar hon, ha ha.
Andrea var faktiskt väldigt duktig att sjunga, hon sjöng rent och man hörde texten.
Barbro tyckte det var underbart för det var inte många som gillade solo, så Andrea fick sitt varje söndag.
GLAD FÖRSTA ADVENT till Er alla.
Vi skall på julmarknad och naturligtvis skall jag dricka mängder med glögg i dag.
Den här alkoholfria är väldigt god, finns på systemet.
Vi har testat ädelost på tub, och den var helt ok. Framförallt så lätt att ta fram och inget kladd.
Idag var maken och jag en sväng i solna Centrum och naturligtvis blev så fikasugna. Men att sitta inne i centrum var helt omöjlig, sånt liv på ungar och uppträdande så vi gick hem.
Så upptäckte vi detta underbara café utanför framför busstorget. Allt är hembakat och underbart kaffe. Personalen var helt underbar trevliga och glada, maten var riktig medelhavsmat.
Både Erik och jag fick en "kick" av detta ställe. Måste hit snart igen.
Ni måste gå hit om Ni är i närheten.
Jättefina äpplen som hon penslat med äggvita och rullat i strösocker, dekorativt. Ni ser alla goda hembakade kakor.
Jag tog scones med Philadelphiaost och hallonsylt, så gott.
Erik tog en brownie med grädde, den var stor och väldigt god.
Mina kära vänner ni använder väl BUS= brun utan sol? Jag har tidigare rekommenderat denna spray men jag ger mig inte Ni måste testa.
Jag gillar inte att ha massor av smink i ansiktet utan är mer den naturliga looken.
Det här sprayet är det bästa jag testat, inga ränder och det doftar helt ok. Jag använder det 2 ggr i veckan, lagom dos så jag inte ser ut som nyss hemkommen från solresa.
Jag srayar bara ansiktet.
Gör så här: tvätta ansiktet noga, peela gärna, torka och smörj in med en skön lotion. Låt ansiktet "torka" sprya och tag en bit papper o torka ögonbryn och läppar. KLART!
ICA Maxi är billigast på flaskorna som finns i två storlekar.
En stor flaska!
Även lite olja för naglar och torr hy är kanon. Den här köper man på Apoteket för ca 49 kronor. Jätte skön och nästan doftlös.
Nu är jag helt galen, har Ni sett någon så knäpp barnbok. Den här kan man köpa i en barnaffär på Karlavägen, finns i skylten.
Nu börjar vi vuxna spåra ur, tycker jag. Vilka är de fina barnen, dom rika på Östermalm tydligen. Stackars dessa barn som skall behöva lära sig vuxenord först.
Om detta är ett skämt sälj inte boken i en barnaffär eller på nätet "boktips för de minsta".
Tyvärr tror jag att affären säljer denna bok nu till julklapp till lillan/lillen.
Vad tycker Ni?
Här hemma lärde vi oss boll, hund, katt, bil, ko mm först av allt.
En sak till när jag ändå är på G.
Plocka ner alla tanter, gubbar o hippisar från eken och fäll den, vad är problemet. Nu börjar man bli trött på alla pengar som läggs ner på en döende ek när världen svälter. Hur många andra gamla ekar fäller man inte i övriga Sverige utan någon av dessa personer reagerar? Vilket i-lands problem, nu får vi väl skärpa oss.
Jag hade en laxbit i frysen som jag måste piffa till på ett enkelt sätt. Vad kan bli bättre än lax och Philadelphiaost.
Jag blandade osten med 1 dl creme fraiche och hällde allt över laxbiten som jag saltat och pepprat på. In i ugnen i ca 15 minuter 200 grader.
För att se om laxen är klar dela med två gafflar, så fär man den perfekt tillagad. Lax går fort så ett par minuter för länge kan göra laxen torr. Passa, passa passa.
Servera med potatis eller ris och en god sallad till. Riktig bjudrätt.
Jag har köpt ett armband på Twilfit (49 kronor) "för alla barns rätt till en familj". Som det står när man köper armbandet, meningsfull shopping, ett armband fyllt av mening.
Alla intäkter går till SOS Barnbyars projekt att stödja barns rätt att få växa upp i en familj, med trygghet, respekt och kärlek.
Armbandet är tillverkat i Istanbul av vaxad tråd, glasstenar och metall.
Känns lite rätt med en tankeställare så här innan julhysterin med shopping.
Viktigast kanske är att man träffas bryr sig om varandra och äter något gott utan massor av paket. Julen är en religiös högtid icke att förglömma något vi lätt glömmer.
Julen är underbar med alla ljus och god mat dock inte massa julmat för min del.
Ibland rymmer vi från spisen mamma och jag, dä blir det tacos i Solna Centrum. Det är verkligen gott med tacos och tillbehör av olika slag.
Vi brukar ta Tacotallrik och vatten till eftersom det är lunch. Det är så mysigt där och sköna soffor att sitta i. hela Solna Centrum håller på att byggas om och det blir riktig fint.
Ser ni min Dramaten vid mig, jag älskar den. Nu slipper jag ta bilen eller bära tunga kassar.
Vilken trist söndag med regn. Vi har gått långpromenad innan det började regna och såg då dess fina kayaker, Huvudsta Strand.
Ser härligt ut, jag längtar efter min Kayak.
I morgon är det måndag och då är det köttfri dag som Ni vet. Gör potatisbullar som är så gott. Jättebra att ta hand om rester av potatismos och det blir en ny maträtt.
Ta ca 1 liter potatismos och blanda i ca 2 dl vetemjöl, 1 stort ägg, massor av muskot (krydda), salt och peppar.
Klicka ut i stekpannan och stek gyllenbruna, servera med lingon och rårivna morötter.
Det blir lite klisterkänsla men bli inte rädda för det.
Serveras nystekta, så gott.
Idag tror jag att det blir ett glas glögg mot kvällen.
Så har jag blivit ett brottsoffer, någon tog min plånbok i tunnelbanevagnen i torsdags kl 17.00.
Man blir så arg och frusterad och det blir så mycket extra jobb med alla nya kort och körkort. Jag hade riktig tur för kvällen innan tog jag ur mina kontanter och sparade 24 kronor i plånboken, tji fick tjuven.
Mina kort blev spärrade jätte snabbt för jag har Danske Banks spärrservice. Jag ringde hem till min egen polis som spärrade korten direkt. Jag hade ju kunnat ringt själv men jag blev så arg, varm, och frusterad så jag kom inte ihåg att jag hade en egen telefon, ha ha.
Det kan händ värre saker så nu tänker jag inte på det men jag kommer aldrig ha en plånbok i min väska.
Vi såg en riktigt dålig film igår Erik o jag, de har fått många getingar, stjärnor mm men av oss får den inte en enda.
Hyr inte den här.
Sämsta film jag sett. Bilden blev usel men jag hade proppat i mig chips o dipp förmodligen därför.
Jag fick en ny receptbok på posten som jag blev glad över, så många kul recept. Det känns som alla recept redan är uppfunna, men inte det.
En kul skriven bok med många lätta fredagsmysrätter, jag kommer att laga och visa Er.
Jag tror snart att alla artister/kändisar har skrivit en kokbok, ibland känns det lite fånigt. Jag köper inte längre varenda kokbok som kommer, allt finns ju på nätet eller bloggar.
Emma och Anette har lyckats, bra julklapp till alla åldrar.
Jag har provar Lindts nya choklad 70% mild. Den var verkligen god och mycket mildare än den vanliga 75%, ingen stark beska. Den här kommer jag att köpa i fortsättningarna, mums.
Nu blir det tips igen, som Ni märker sprudlar jag av tips och idéer, jag har massor på lager!!!!
Jag har provat ny müsli som är ICAs eget märke, riktigt gott och billigt, ca 20 kronor.
Jag gillar när müslin innehåller det som står på paketet utan att man börjar tjoa när någon får russinet.
Dessa påsar håller vad som lovas och lite till.
Det finns många olika innehåll, testa till filmjölken.
Vet Ni att nere i biljetthallen på Östermalmstorgs uppgång Sibyllegatan finns Östermalmskällaren. Flera olika lunchresturanger med så mycket god mat och riktigt mysigt.
Man kan äta grekiskt, galetter (crepes), fisk, café, och pasta. Jag tror det var 6 olika resturanger.
Kolla in vilka helt underbara cykellampor maken köpt till Andrea.
Dom lyser hur bra och starkt som helst, finns på Addnature, Birger Jarlsgatan i Stockholm.
Priset är 99 kronor, bra julklapp. Monstret sätter man på styret, bara att öppna gapet. Baklampan, svansen har ett gummiband. Väldigt lätta att montera av och på.
Nu kör vi lite nyttigt igen, kanske kan denna rätt tillhöra någon av de moderna dieterna.
Vi gillar grönsaker i vår familj både varma o kalla. Nu när det kyler på så är det gott med varma tycker jag.
Jag tog massor av rotgrönsaker och la på en plåt och ringlade lite olja över. In i ugnen i ca 30 minuter. På med lite flingsalt.
Till grönsakerna serverade jag pannbiffar som jag gjorde på blandfärs, ägg, mjölk och ströbröd, dom blir lite saftigare tycker jag. Jag gjorde massor för att sedan kunna ha på luchmackan, mums.
Naturligtvis vill jag ha något kletigt gott till som creme fraiche med riven parmesan i. Ta lika delar ost som creme fraiche, västerbotten eller någon annan lite starkare ost går också bra.
Broccoli, purjo, morötter, paprika och blomkål.
Jag gjorde 21 stycken biffar, så bra att ha färdiga i frysen.
Oj, glömde blixten igen! Jag är ingen fotograf utan matmorsann, det märks.
I går var Erik och jag på stan och kollade lite allt möjligt, möbler, klädet, kakor, böcker mm. Jag har världens bästa man när det gäller shopping, han älskar att gå i affärer. Det bästa av allt är att han har väldigt god smak och är intresserad av det mesta.
Vi hittade en jättekul affär Travel Heroes på jakobsbergsgatan nästan vid Norrlandsgatan. Dom säljer allt man behöver inför en resa både till vuxna och barn. Jättebra affär att hitta bra presenter.
Allt från väskor, badkläder för barn, skor, kläder för vuxna o småprylar i mängder.
Vi var även inne i cykelcafét Bianchi som är riktigt manligt. Massor med cyklar och tillbehör mitt i ett underbart café, adress Regeringsgatan.
Snygga cykellås för under 300 kronor.
En underbar inredningsaffär är Norrgavel på Birger Jarlsgatan, så snygga och bra prylar.
En sådan här ska vi köpa till vår hall men först skall hallen få en renoverning. Så bra att ha vantar, sjalar, mössor mm i. Man kan köpa lösa påsar och byta med i alla färger.
Lit fint till balkongeneller trädgården. JAG VILL HA ALLT!!!!
Sedan blev det lite pepparkaksdeg, inte gör jag egen när det finns färdig.
Färdig deg 500 gram från Gateau för 39 kronor. Jag skall baka pepparkaksgrissini till 1:a advent och ha till glöggen. Jag berättade det för flickan jag handlade av och hon köpte min idé direkt, kul.
Jag kommer att visa Er när dom är färdiga men det dröjer några veckor till.
Min helg har varit så bra, hoppas även Er varit det.
Jag blev bjuden på lunch av min kompis Christine i onsdags till ett så mysigt ställe. Gysinge Storgatan 31 i Stockholm.
Husen är så mysiga en oas mitt i stan och det var så gott. Vi åt Västerbottenspaj med löjrom och den var riktigt god. Vi drack deras kaffe som dom maler själva, vilken gudomlig smak
Dom hade massor med gott, vi såg även deras räksmörgås XL och den var så fin och JÄTTE STOR.
Jag har letat i alla affärer efter en snygg kabelstickad tröja men utan resultat. Men nu hittade jag en jätte fin på H&M som jag är så nöjd med.
På alla herravdelningar finns snygga tröjor men tyvärr är storlek S för stor för mig. Boomerang hade en underbar men så stor 1200 kronor, jag kom billigt undan 249 kronor!!!
Jag försökte ta ett kort på mig själv, hur svårt som helst men Ni ser lite tror jag.
Nu har jag äntligen köpt en dramaten att dra min mat i. Jag har läst t ex att Katrin Zytomierska älskar sin Urbanista New York. Den är också riktigt cool, inte så mycket kärringvarning.
Jag släpar jämt på tunga kassar och ojar mig, nu är det slutojat.
Jag hittade min på Tellus Fridhemsgatan för 835 kronor, ett bra pris. Den fanns i olika färger men jag valde diskret tålig svart så jag inte tröttnar.
Min Urbanista har redan varit ute o kört mat, underbart.
Ok, vi har bil så jag kan köra o handla mat men jag försöker tänka miljövänligt, som Ni märker har jag blivit en god människa (ed
Jag är en riktig djurvän säkert eftesom mitt flicknamn var Djurberg, eller hur.
Det vimlar av söta o roliga hundar och katter på stan. Jag tycker det blir vanligare o vanligare att man har med hunden på shoppingrundan.
Undrar hur kul hundarna tycker det är, se på denna stackare som inte gillar Body Shop trots att dom är djurvänner där.
Visst är lilla vovvsingen söt!
Den här lilla kissemissen låg och sov helt oberörd på finaste platsen hos Rappne.
Så söt, tjock och mysig.
Ni vet väl att man sticka pingvinkläder till de stackars pingvinerna som fryser på Nya Zeeland. Efter oljeutsläppet har pingvinernas fjäderdräkt skadats av en läcka så dom får svårt att klara kylan. Man ber på Nya Zeeland om stickhjälp.
Jag läser gärna tidningen Femina som jag får låna av min mamma. Det finns så många bra recept och tips i den.
Det här receptet kommer från tidningen och det smakade så bra. Såklart jätte enkelt och även billigt. En bra förrätt eller tapas tillsammans med ett grillat surdegsbröd eller gott knäckebröd.
Ta små brödbitar och låt var och en ta lite gucka. Den här kan man göra dagen innan om man vill.
1 burk tonfisk i olja 2 stora msk majonäs 3 msk cirtonsaft 1 vitlöksklyfta 1 tsk chilipulver salt o peppar
Mixa allt till en slät smet och smaka av. Fyll sedan någon fin skål. Lite oliver och olivolja passar bra till.
Här skall Ni få ett recept på en god chokladefterrätt som man kan göra lite som man vill.
Det är en god smet som man serverar i ett glas med bär på. Vi fick den av våra kompisar i Helsingborg, så god.
När vi blev bjudna så var den gjord på vit choklad med mousse i som finns på kakor då blir den lite sötare men otroligt god.
Vi gjorde den på mörk choklad med hallon i och hallon på.
Till fyra personer:
100 gram choklad av valfri sort smältes i vattenbad.
2 dl gräddfil blandas i, lägg i fina glas och ställ i kylen minst en timme.
Kan det bli lättare. Konstigt med gräddfil, men det blir så bra och gott. Vår variant blev inte ett dugg söt utan chokladig och smaskig efter en stor middag. Vi var alla överens om att det var riktigt gott. Det hade blivit super om jag hittat färska hallon men tyvärr.
Vill man kan man sockra med florsocker (så det inte blir knastrigt mellan tänderna).
I går var vi i Ulriksdal på höstmarknad. Som Ni märker är vi där ofta och promenerar och stoppar i oss något.
Jag köpte lite fin getost av en dam som tillverkar själv och en kallrökt korv som var gudomligt god. Det är inte speciellt billigt men man får så goda produkter att det är värt varenda krona.
Eftersom det var den 6:e november så blev det kakor inne hos Rappne, man blir aldrig besviken där. Det bästa är att det dom bakar är inte så himla sött.
Jag blev också lite förtjust i lite juldekorationer, kolla bilderna.
Visst är det vackert nu på hösten i alla trädgårdar. Om man har lite fina stenar mm så blir det extra fint. Hos Rappne såg det ut så här, vill ha!!!!
Så plötsligt var maken försvunnen, han hade hittat ett kul hus med takterass.
I går kväll gick Erik och jag till Bromma kyrka minneslunden och tände ljus för hans föräldrar. Det är så vackert där i minneslunden denna kväll varje år, tusentals ljus.
Man har även en sockenstuga där det serveras varm glögg, kakor och smörgåsar. Man kan sitta både inne och ute, värma sig vid eldkorgarna.
Vi skulle hem o äta middag men kikade in och det var sååååå mysigt och vilken ljuvlig doft.
Nu måste jag ha glögg varje kväll, jag har alkoholfri om Ni undrar.
Så är det lördag igen, veckorna rinner iväg när man har kul. I går kom en hungrig student hem för att tömma kylskåpet hos mamma o pappa.
Vi åt en god förrätt som även är lite nyttig. Eriks mamma gjorde denna ofta och serverade varsin liten kopp med smör men jag och Erik delade, ingen bacillskräck här inte.
Jag kokade sockerärtor i saltat vatten i 5 minuter och smält smör till.
Tack för alla fina kommentarer, jätte kul att få lite medhåll om EU-regler mm.
Jag lagade en helt underbar enkel fiskrätt som stod i Femina, som Ni märker är det mycket fisk här hemma just nu.
Jag äter nästan alltid fisk när vi går på krogen för fidk är lite svårt att få riktigt gott hemma. Den här fidkrätten är en riktig krogrätt, lova mig att Ni testar.
1 paket fryst torsk, jag tog ICAs eget märke. 1 påse fryst bladspenat 1 burk creme fraiche lätt eller vanlig fet 2 dl grovt riven parmesaost Körsbärstomater salt och peppar
Krama ur vattnet ur spenaten ordentligt och lägg i en edlfast form. Salta o peppra lite.
Lägg på fisken salta o peppra.
Blanda creme fraiche och parmesan smaka av med salt o peppar. Bred ut smeten på fisken och dekorera med halva körsbärstomater.
In i ugnen 170 grader i ca 30 minuter.
Servera med ris,potatis, mos eller pressad potatis och en god sallad.
Det blir ca 4 portioner av denna sats.
Skjuts in i ugnen!
Färdig!
Så god smak och krämigt gott. FAVORIT!
Ha en underbar helg o glöm inte tända ljus för alla gamla släktingar.
Vi har haft en myskväll för maken är ledig och även jag. Vi värmde upp vår fina balkong med värmaren och tände massor av ljus.
Till middag blev det paté massor med tillbehör och ett glas gott vin.
Det är så härligt att ibland få leka helg mitt i veckan det förgyller upp vardagen. Andrea älskade det när hon var liten.
Jag läser en del bloggar bla Pernilla Wahlgren som är så trevlig och vilken underbar mamma. Hon hade loppis i helgen och sålde lite av sina kläder och skor naturligtvis ministorlekar.
Min lilla söta arbetskompis var där med kompis och köpte lite fint bla underbara skor Karen Millen som jag blev kär i, varför har man inte storlek 36.
Så blev det köttfri måndag för även denna vecka, vi skall verkligen försöka fortsätta.
Den här veckan blev det mina rotplättar som jag gör på potatis, morötter, purjolök, squash och ägg. Jag skalar och river allt, blandar i ett par ägg och lite salt o peppar. Det är som rårakor fast godare med alla smaker. Jag har gjort något liknande tidigare inlägg tror jag.
Stek sedan i smör ca 3 minuter på varje sida. Servera med lingon och kanske en extra sallad som vi med mozzarella o tomat.