MatmorsAnn

Livet är mat, mat är livet.

Valborg!

Kategori: Allmänt



GRATTIS KUNGEN FRÅN MATMORSANN!


Idag firar vi Valborg som jag tycker är härligt speciellt när vi har värme och sol.

Vi skall äta lite gått på vår balkong eftersom vi har arbetat idag. Jag vill önska Er alla en fin
kväll med kanke en eld och något gott att dricka.




Vårkramar Ann

Landet!

Kategori: Allmänt



Titta vilka så sötnosar jag höll på att trampa på. Jag är inte rädd för ormar men jag har respekt, och
gummistövlar på.



Maken paddlade fast det blåste och gick vågor.



Modig man!







Nyskördade jordärtskockor som ska bli soppa, mums.

Ha det bra mina fina vänner, Ann

Sparris!

Kategori: Förrätter



Nu är det sparristider så passa på att njut. Jag älskar både vit och grön sparris, dom smakar
väldigt olika. Den gröna växer ovan jord och den vita under jord det är skillnaden.

Den vita måste man skala med en potatisskalare eller så har man en sparrisskalare som jag
fast den är försvunnen, konstigt.

Jättebra och enkel förrätt så här i vårtider kandke på Valborgsmässoafton.

Jag gillar att äta den vita med hollandaissås.

Skala och koka i 10 minuter.
Värm hollandaissåsen i vattenbad så den inte skär sig (Lallerstedts sås är godast).









Mums vad gott!

Ha en jättetrevlig helg och hoppas att vi får lite sol och värme det är vi värda.

Kramar Ann

Makaronigratäng!

Kategori: Vegetariskt


Jamie Oliver gör väldigt god mat tycker jag, denna rätt är hans recept, bra och god vardagsmat.

Jag gjorde en stor form som räcker till 4 personer så det blev matlådor hemma hos oss.
Man kan frysa lådorna vilket är bra.

Koka 400 gram makaroner, den sort DU gillar.

Koka även ½ blomkålshuvud i små buketter.

Blanda och koka upp till en slät ostkräm

2 dl creme fraiche
200 gram riven god ost
1 dl riven parmesanost, kan uteslutas.
Persilja, ser lite fint ut.
Smaka av med lite salt och peppar.
Blir smeten för tjock häll i en skvätt av pastavattnet.

Lägg makaroner och blomkål i en form och häll över ostkrämen, så i med allt i en eldfastform och
in i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.

Servera med något dött Du gillar, skinka, bacon, kassler mm mm och en god sallad.















Ett tips på jättegod yoghurt som är gjord på soya. Det finns även i små burkar,
testa även om Ni tål mjölk, så god.


Trygghetsnarkomanernas land!

Kategori: Allmänt




Vad är detta för idiotiskt, man blir så arg. Ska inte barnen få bananer för gamla sura tanter
och farbröder ramlar på banankladd, hur vågar dom gå ut överhuvudtaget?????

SvD idag!



Äpple är inte heller någon bra idé ICA MAXI, sätter barnen äpple i halsen så sväller
äppelbiten och barnet kvävs. Det lärde BVC tanten på Serafen mig 1989.

Ha det bra, Ann

Onsdagstips!

Kategori: Allmänt


Jag är just nu galen i choklad som Ni märker. Varför inte gör chokladdoppade jordgubbar som
Andrea gjorde till mig en kväll, slite skumpa till hade varit kanon.

Smält mörk choklad i vattenbad och doppa gubbarna, in i kylen minst 30 minuter.








Ni måste börja så lite frön, och varför inte kryddtagetes som är så fin och god blomma och
krydda. Den är slite svår att få tag på i affärerna men frön finns det gott om.

Köp ett miniväxthus och planteringsjord som är lite annorlunda blomjord. Den är inte så
näringsrik och den är drenerande.

Krukorna får INTE torka ut.









Mina potatisar har nu plnterats i mina sparade tetraförpackningar. Man kan även dela på
en sättpotatis så man får två. Det sägs att ju mindre sättpotatisen är dessto större
blir potatisarna man skördar och tvärtom, konstigt?

Nu använde jag vanlig jord, även potatis kräver mycket vatten.





Lycka till, nu ska jag till frissan och bli ompysslad.

Soliga kramar Ann

Hammarströms Fisk!

Kategori: Fisk



Lördagsmiddagen blev från Hammarströms fisk på Östgötagatan, min favorit affär. Man får alltid
så otroligt bra hjälp och tips, alla brinner av matglädje i butiken. Priserna är också väldigt bra
alltid något extrapris.

Vi köpte hälleflundra, rödvinsås och små kroppkakor med svampfyllning. Jätte gott och annorlunda
med kroppkakor till.

Vi gillar rött vin så det passade bra till, även vintips får man där.

Dom har facebook, in och kolla.





Man bryner hälleflundran först, sedan i med stektermometer och in i ugnen, vid 55 grader
är den vara klar.







Små golfbollar med svampfyllning.



Trattkantareller, strumpetsvamp eller annan smakrik svamp ska man ha. kroppkakorna
var även stekta lite efter dom kokats. Man kan frysa kroppkakor om man gör många.


Den här middagen kostade 230 kronor för två, riktig krogmiddag.

Ha det bra, kramar Ann

Chokladpraliner!

Kategori: Bakverk



Jag har gjort supergoda praliner i helgen. Jag har köpt lite olika siliconformar och chokladpellets
som jag använde. Självklart kan man använda chokladkakor av god kvalitet.

Jag gjorde tryfflar som är superenkla.

Smält 100 gram mörk choklad 70 % i vatten bad tillsammans med 1 dl tjock grädde och 20 gram smör.

Ställ in formen i kylen i ca 1 timme, gör bollar som rullas i kakao.

Mina praliner var inte heller svåra bara lite pyssligare.

Smält mörk choklad med en skvätt matolja i vattenbad, smeten ska vara lite tjock så den fastnar
i sidorna på hjärtat, annars rinner det ner.

Fyll fomarna med en sked och se till att det kommer choklad på sidorna, det skall finnas plats för fyllningen
i mitten, in i kylen ca 20 minuter.

Fyllningen: smält ljus choklad 100 gram 3/4 dl grädde och en kork cognac i vattenbad, låt svalna.
Fyll smeten i en sprits (finns spritspåsar på rullar att köpa påm Ica Maxi) se bild mina bilder.

Självklart kan man smaksätta med vad man gillar, kolla i chokladaffärerna vad dom har.

Därefter på med mörk choklad igen (lock) in i kylen ca 1 timme, klara och så fina.

















Missa inte att göra praliner, gott till kaffet efter en god middag.

SÅ KUL!

Kramar Ann

Cigaretter!

Kategori: Allmänt



Vad sägs om denna fulla hink med cigaretter utanför hemtjänstens lokaler i Huvudsta!



Passiv rökning kräver aktiva rökare!

Ha en fortsatt bra helg, kram Ann

Zlatan!

Kategori: Allmänt



Fredag och helg, unna Er en kul bok. Jag fick låna den här av min kompis Leena och som vi har
skrattat. Zlatan är ett geni i fotboll det vet vi men även på att svara journalister.

Sedan jag läst hans egen bok om sig själv och nu denna har jag fått en fotbollsidol. Helt otroligt
för att vara mig, jag kan annars några gamla sjärnors namn som Gurra Sjöberg, Lacke Hall,
Jimpa Nildén och Lillgarvis Carlsson.

Kolla in några smakprov.









Förresten glöm inte köpa lite rökt lammstek i tunna skivor till helgen, så gott.
Ganska nytt i charkdisken, jag handlade på Ica Esplanad, den här veckan extrapris.

Gott till sallad, pålägg, till potatissallad, potatisgratäng mm mm





Snabbmiddag!

Jättetrevlig helg, kramar Ann

Avocado, lax och sparris!

Kategori: Förrätter



Jag läser en del bloggar som handlar om mat och inredning så jag får många tips och insperation.

En blogg som heter Starwomen/bloggfamiljen hade ett underbart recept på en förrätt som jag
testade. Den blev succé i familjen, den var dessutom väldigt enkel att göra.

Testa den här till helgen. Jag ändrade lite i receptet dvs mängden creme fraiche men smaka av
så Ni tycker det blir gott.

4 personer:

1 kallrökt laxskiva per person
½ gul lök
1 dl creme fraiche
1 normalstor avocado annars 2 små
2 sparrisar per person
1 bit bröd per person
Manchesallad eller liknande.

Riv ½ gul lök
Mixa en avocado, ½ burk creme fraiche och löken, det ska bli en len god smet.

Stek 2 sparris i smör per person och en brödbit.

Gör en fin tallrik och njut.







En riktig vår förrätt på ett enkelt sätt. Det behövs inga kryddor konstigt nog så
gott utan, massor av smaker.

Kramar Ann

Majblomma!

Kategori: Allmänt


Ni MÅSTE köpa en majblomma om Ni inte redan gjort det.

Läste Ni tidningen eller lyssnade på nyheterna idag om barn som behöver glasögon och föräldrar
som inte har råd. Det är så otroligt ledsamt att veta att barnen inte ser i sina skolböcker.

Jag trodde faktiskt att alla barn som behövde glasögon och hörapparater fick det om inte deras
föräldrar har råd att betala. Hallå alla politiker vad pysslar Ni med.

Det kan inte vara mycket det kostar sammhället, alla barn ser inte dåligt och behöver glasögon.
Jag blir så j....kla arg!!!!!!!

Jag hörde ett föredrag på radio om majblomman förra året och blev så imponerad av allt bra dom gör.
Gå in på deras hemsida och läs www.majblomman.se Dom ser till att många barn får glasögon t.ex.

Jag har redan köpt ett gäng blommor och försett familjens jackor med.



Årets blomma, inköpt på Östermalma av två urgulliga små tjejer som hjälper andra
barn genom att sälja.

Öppna plånboken! Kramar Ann

Stadshagen!

Kategori: Allmänt




I söndags promenerade jag och Erik till Kungsholmen, Stadshagen och tittade på det nya fina
området. Massor av fina hus och så många små kvartersresturanger som nu öppnar.

Fantastiskt fina bryggor längs med hela vattet som öppnar i april-maj, badstegar och
träningsredskap finns i mängder.

Det finns en urläcker krog och bar som heter Piren som gjord för ett besök i sommar. Vi bor
ju i Solna, Huvudsta så vi har promenadavstånd dit vilket är mysigt.

Vi tränar på Sats som ligger i detta område, finaste Sats i stan.




Piren, precis vid vattnet.





Rakt över vattnet bor vi.




Naturligtvis blev jag hungrig!

Idag ska jag luncha med en kompis, så kul. Skönt att det är sol så jag kan ta min dramaten när
jag handlar. Idag blir det massor av grönsaker från fruktgubben på torget.

Ha en bra dag, snart är det sommar och man kan sitta på Piren men en drink.

Karamar Ann

Pizza som är fryst!

Kategori: Allmänt



Vi fortsätter med pizzatest tycker jag. Jag fick en kupong hemskickad på Dr.Oetker stoneoven
tradizionale för att testa.

Den ser så fin ut på paketet men när man öppnar så blir man riktigt besviken på
pizzorna, fy vad trista.

Jag körde in dom i ugnen och blev glatt överraskad, dom var verkligen goda, frasig botten och god
smak, så bra för att vara fryspizza, den bästa jag ätit.

Bra att ha hemma i frysen. Jag skall köpa ett par stycken till min frys.



Vist ser dom trista och konstgjorda ut. Men ack så goda dom blev.







Visst ser dom godare ut gräddade. Tillbehör blev så klart en god sallad gjord på
kål.

Missa inte denna sort av pizza.

Nu är det slut på pizzatesterna för en tid lovar jag.

Kramar Ann

Pizza på färdiga bottnar!

Kategori: Allmänt


Jag har testat några nya färdiga pizzabottnar märke Matric. Det är två stycken i en förpackning och dom
ser så jäkla trista ut men........

Ni måste testa dom var så bra och blev tunna med frasig kant runt, på en skala till fem får dom
fyra och en halv. Dom är inte frysta utan färska.

Jag har nog testat de mesta i färdiga pizzbottnar nu, men dessa är bäst i test.

Jag använde Muttis färdiga pizzasås som även den är oslgbar i smak, det som inte gick åt
frös jag int ill nästa gång.







Jag hade mozzarella, tomater, parmaskinka, riven ost som fyllning. Jag gräddade mina
högst upp i ugnen 250 grader i 10 minuter.










Det var inte sista gången jag köper dessa bottnar. Skönt att ha lite halvfabrikat ibland.
Om Ni undrar vad dom är gjorda av så läs på innehållsdeklarationen, säkert något
konstigt men det struntar jag i som var för goda för att missas.

Ciao Ciao mina vänner, kram Ann

Söndagfrukost!

Kategori: Allmänt


Jag älskar hotellfrukost som bjudet på allt från frukt till bullar. Här hemma försöker jag gör en god
frukost med lite extra (tyvärr inga bullar).

Idag blev det kokt ägg, underbart knäckebröd från Pyramidbageriet och goda pålägg.

Som tillbehör har jag SvD och idag blev det lite läsning om Kinas otroligt goda ekonomi
som vi inte fattar här i väst, kineserna är på g, fattar Ni!!!!!

Skulle det inte vara sol idag? Jag är så jäkla trött på snö och kyla.



Vad sägs om min lilla äggsax, man klipper av toppen på ägget. Den fick vår familj på 60-talet
av farbror Evert, mycket bra eller.....



En helt onödig pryl som borde få lämna lådan men den tar ingen plats lilla pippin
så den får ligga kvar ett tag till.

Ha en bra söndag, kramar Ann

Glad Fredag!

Kategori: Allmänt


Den här veckan blev kort men intensiv. Man vill ju hinna med lika mycket på 4 dagar som på 5 dagar.

Jag har vårstädat som en galning, allt ska tvättas och dammas. UT med vintern!

Kära maken tittar och njuter, han är förkyld stackarn. Ni har väl börjat äta Era allergipiller, nu är det
dags för snuva och kliande ögon.

Titta vad vi åt i påskhelgen som förrätt, Vinökräftor, mums!



Dom var så stora 19 stycken på ett kilo, slå det om Ni kan.

Ha en underbar helg, kramar Ann

Halloumiburgare!

Kategori: Vegetariskt


Vi testade att gör halloumiburgare i helgen, det blev så otroligt gott. Andrea åt det när vi
var på V4 som Ni kanske minns. Ett jättebra vegetariskt alternativ.

Vi åt egen friterad pommes till och lite kladd i forma av chili/orginal bea och coleslow.

En ny favorit hos oss.



Jag skivade osten och stekte i smör tills den fick en frasig yta.
På med sallad på brödet och osten. vi ringlade lite balsamicovinäger runt.

Självklart var mina såser från Lallerstedt. Den fina turkosa pommes skålen är från
IKEA, jag älskar små skålar att servera i.


Ha det bra sköt om Er, kram Ann

Daim chokladboll!

Kategori: Allmänt



Har Ni smakat dessa supersöta men goda chokladbollar med daim runt. Dom är verkligen
värda att testas.

Det är Delicatos nya påhitt. Vi hittatde dom på Delicatos Outlet i Vingåker. Dt fanns även
jätteförpackningar men vi nöjde oss med den minsta, synd.






Synd att dom är slut!

Ha en bra dag, kram Ann

Julklappstips!

Kategori: Allmänt



Lite julklappstips fick jag i SvD idag. Skönt att vara ute i god tid eller.....



Igår åt vi en god sallad med massor av smarr i som Andra gjorde. Det är gott med lite varmt
i sallad den här tiden tycker jag. Det blev varma rödbetor och champinjoner.

Efter en påsk fylld med mat och godis så lär det bli mycket sallad och sötförbud en tid.



Här fylls fatet på.





Så gott!

Ha en bra regnig dag, kram Ann

Sätta potatis!

Kategori: Allmänt



Nu är det snart dags att sätta potatis om man vill ha en tidig sort.

Jag handlade mina potatisar hos Zetas trädgård när vi var där. Nu ligger dom i fönstret för att få
groddar. Man kan ha även potatis på balkongen i en hink eller kruka, testa.

Jag ska sedan sätta mina potatisar i mjölk/juice förpackningar för att få en snabbare skörd.
När blasten kommit upp 1 dm så sätter jag dom i mina stora krukor på landet.

Ett litet tips för att få midsommarpotatis.





Den här sorten valde jag.





Nu har jag fått ihop 4 tetror, får ta några från jobbet där dom dricker mjölk som
små bebisar, ha ha.

Jag återkommer och visar hur det går.

Kram mina kära vänner, Ann

Påskhelgen slut!

Kategori: Kött


Så har vi kommit hem från landet där vi har tagit det lugnt. Vi hade föräldrar hos oss på påsk
afton och bjöd på god mat, favorit i repris.

Vi hade grillad lammstek med ben fullspäckad med timjan, vitlök, rosmarin, peppar och salt.
Lammet hade jag köpt i Västa Skogens frukt och det var sååååå bra. Även priset är bra 89 kronor
kilot, vanligast är ett par hundra kronor.

Jag gjorde en vanlig potatisgratäng fast med lite olika rotfrukter till. Tillbehör blev det smörstekt grön
sparris med olivolja finhackad scharlottenlök och hackade oliver.

Vi grillade tills köttet var 65 grader, rullade in steken i folie och vila i 30 minuter.
Det blir så otroligt saftigt, mört och gott.

Vilket jäkla väder det var på långfredagen, snölandskap. Tyvärr kunde vi ej sätta på vattnet så det
blev att hämta vatteni dunkar, men det funkar.



Maken sköter grillning och kniven.



FIna Doris vid gratängen och dunkar med vatten bakom.





Mina fina örtertill lammet. Fatet köpte jag på Zetas såååå fint.

Hoppas Ni alla haft det bra och vilat lite, kramar Ann

Långfredag!

Kategori: Allmänt



Den längsta dagen på året kändes det som när man var liten. Det var lite annorlunda då för
allt var stängt och man spelade lugn musik på radion och tv visade typ "Jesus från Nasaret".

Tänk vad trist man hade!

Vet Ni varför man ger bort påskägg?

Våren är tiden för återfödelse. Detta firas i de flesta kulturer genom diverse fruktbarhetsritualer. Ägg symboliserar just återfödelse och fruktbarhet.

Lite kunskap är aldrig fel.

Ett tips för Er som tänker göra mängder av maränger eller dricka massor av proteindrinkar, det finns
en dunk äggvita att köpa på Ica Maxi .




Ha en bra dag i snöovädret, kramar Ann

Påskgodis!

Kategori: Allmänt



Självklart vill även jag ha påskgodis och då gärna dyrt, gott, och kvalitet.
Allt detta uppfyller Ejes choklad påErik Dahlbergsgatan i Stockholm, varje påsk går jag dit.

Lokalen är pytteliten så det kan vara kö utanför i jul och påsktider. Personalen är underbar
så positiva och glada. I år tog jag med lilla Gullan dit så även hon köpte lite gott.

Jag handlade gelehallon som dom tillverkar själva och inga tillsatser så klart. Det blev olika
chokladstänger, chokladpraliner och marmelad. Hur skall jag kunna hålla mig till åtminstonde till
i morgon.

Idag skall man väl fara till blåkulla, tyvärr är kvasten på landet.







Jag har även handlat massor av påskmat idag på Ica Maxi. Nu är det bara att
vänta in familjen som jobbar så kan vi börja vår påskhelg.

Jättekramar Ann

Äggtips!

Kategori: Vegetariskt


Så här i påsktider äter man ju men hel del ägg eller kanske målar.
Det är bra att veta hur man kan se om ett ägg är färskt eller oätligt. Här kommer några tips.

Ett rått fäskt ägg lägger sig på botten i en kastrull med vatten, ett veckogammalt ägg börjar resa
sig och ett oätbart ägg flyter upp till ytan.

Datummärkningen på äggkartongen gäller för ägg i rumstemperatur, vilket innebär att de
håller garanterat längre i kyla.

Om man glömt vilket ägg som är kokt testar man genom att snurra ägget på ett bord. Det ägg
som snurrat snabbast är kokt, ett okokt är svårt att få snurr på.

Om man vill koka ett ägg perfekt krämigt tillagar man det vid 63 grader i 45 minuter.

Lite goda råd men koka ägg i 45 minuter vet jag inte om jag har tålamod till eller.....



Fina färska ägg.

Lycka till, kramar Ann

Fylld lövbiff!

Kategori: Kött



I lördags var vi hos Dennis kött vid Spånga Torg. Vi köpte en hel del gott bla lövbiff och killarna
gav oss ett nytt recept som blev så gott.

Det är väldigt kul att handla i små affärer och man får så fin service. Priserna är faktiskt inte så
höga, mycket dyrare i saluhallarna i City.

Det bästa är att man alltid får provsmaka.

Vi fyllde våra lövbiffar med Dijonsenap, rökt fläsk och saltgurka.

Så här gör man:



Så här ser rökt fläsk ut, en skiva per lövbiff.



Bred på senapen och lägg på fläsket i småbitar.



Sist på med gurkan.



Rulla ihop.



Salta peppra och bryn runt om i en gryta eller stekpanna. Häll på grädde
in i ugnen i ca 10 minuter.



Färdiga och otroligt goda.



Vi åt ris till. Ni måste testa.

Ha en bra dag, kramar Ann