Vi har varit en tur till Eskiltuna och promenarat, blev även lite extrainköp av mat. Jag måste ha efterrätt i kväll om jag skall orka vara uppe till tolvslaget.
Erik gör så god cholkadsås till glass.
100 gram Fatzer blå och 1 dl grädde, smältes i vattenbad.
Jag lovar det blir succé, och även i enkelhet att göra. Vi skall ha vaniljglass, maränger, vispad grädde och mandarinklyftor, mums.
Det blev lunch på McDonald´s, jag tog en McFeast. Visst blir den bara mindre och mindre. Erik tror att jag kräver mer mat nu än förr.......kanske det.
Ganska sött klotter på en sten i Eskilstuna, eller hur.
I går kväll hade vi mys med fördrink och tilltugg ute i kylan, som Ni ser värmde elden oss. På grillen låg en stor gårdkyckling och till den blev det en stor sallad.
Oj vad saftig och gott det blir att grilla själv. Kan heller inte vara enklare.
Nu måste vi börja att mata våra vänner fåglarna, vintern är här.
Jag har trätt äpplen på ett snöre och hängt i ett träd. Vi har även en fågelautomat med solrosfrön och en automat med talgbollar.
Som Ni märker gillar vi småfåglar.
Vi var på middag hos kompisar och fick så god potatisgratäng som jag skall göra i morgon. Jag skall visa Er bilder och recept senare, en ny favorit i familjen.
Jag har höpt mig en Primus termomugg i present för jag är så duktig att städa och sköta om min familj. Här gäller ingen svensk jantelag som Ni märker, man måste känna sig stolt över sig själv.
Den här muggen håller värmen eller kylan jätte bra. Jag skall fylla den med varm dryck som jag dricker på vägen till jobbet.
I sommar skall den få följa med mig i min fina röda kayak, med kall dryck.
Hoppas Ni har det bra i helgerna, vi har det så bra. Andrea har varit hemma flera dagar så det känns väldigt lyxigt. Vi två har varit och kollat in rean men handlade bara till ordinarie pris......
Idag har jag jobbat och Erik varit ledig så han mötte mig och vi gick ut och åt. Jag gillar resturangburgare så vi testade T.G.I Friday på Birger Jarlsgatan.
Vilket dåligt ställe, urtrevlig personal men maten var så dålig, sämsta jag ätit på länge.
Vi åt deras mest populära hamburgare med pommes, vi klagade på den mjuka pommesen så vi fick ny. Hambugaren var så trist och halvblöt.
GÅ INTE DIT OCH ÄT!!!!!!
Sedan promenerade vi hem genom stan.
Vi tog en kaffe och några chokladbitar på Kungsholmens choklad Flemminggatan, så gott och mysigt.
Såg just på TV att det finns svamp fortfarande i skogen, så konstigt. Kanske måste ut och kolla.
Trist tallrik, eller hur. Bättre att gå på en Pub.
Fina praliner med guldspån från Betsy Sandberg, mums.
Vilken fantastisk julafton vi hade hos min syster. Vi åt massor av gott och skrattade hela kvällen. Min mamma är expert på att säga roliga saker och vi skrattar hysteriskt.
Vi hade alla gjort något till julbordet, men det bästa var att det var ett precis lagom bord med massor av nyttigheter också.
Birgitta och familjen har ett underbart mysigt hus så det var verkligen julstämmning. Så kul att se kusinerna ihop nu när dom alla är lite äldre. Birgittas barn är så otroligt gulliga och roliga precis som sin söta mor.
Här kommer lite smakprover.
Birgitta är galen i stora tomtar, här är en av de tre största......
Finaste julfötterna var Birgittas och Eriks.
Jättegod rödkålssallad med apelsin.
Cheescake i fina glas med hallon på toppen, mums.
Öppen spis mot köket, mysfaktorn blir hög.
Som ni fårstår var julafton kanon, en av de roligaste på länge.
Nu är det bara mat som gäller, jag tror man är lite galen.
I går var vi i Uppsala och hämtade hem vår lilla student med pojkvän. Först gick vi på stan och handlade lite julklappar och sedan åt vi lunch i saluhallen.
Jag åt väldigt gott, fiskburgare med en slags sås och pommes, dom andra åt Wallenbergare resp. stekt strömming.
Mycket bra mat och så trevlig miljö.
Kolla studentaskoppen som häner på den franska balkonen, ha ha.
Ännu en julklapp ett pins från Rädda Barnen. Min pins är köpt på Clas Ohlson men det finns i de flesta affärer.
Priset är ca 25 kronor.
Den här veckan har jag massor att göra som Ni säkert också har. Nu gäller det att andas lugnt och tänka positivt. I kväll blev det pasta med köttfärsås, tror Ni vet hur man gör så det blir varken recept eller bild.
Jag köpte nymald jätte god köttfärs i "frukt och grönsaksaffären" vid T-banan Västra Skogen dom har även massa lamm, såg så bra ut så även priserna.
Det här måste Ni testa att göra, så enkelt och busgott.
Biff Rydberg låter som ett gammalt recept och det är det nog. Byter man ut oxköttet mot fläskkött heter rätten biff Greta.
Jag tyckte oxfilé var aldeles för dyrt (450 kr kg) så jag tog rostas (240 kr kg) det blev jag tipsad om av ICA Esplanad, dom är så duktiga där.
Till två personer:
ca 300 gram kött 5 potatisar, fast sort 1 stor lök 1 äggula 1 msk vanlig senap 1 msk fransk senap, Dijon lite persilja och grönsaker.
Skala och tärna potatisen, skölj tärningarna ordentligt. Hacka löken fint.
Stek potatisen i smör tills den blir mjuk och göärna lite yta, först låg värme sista 3 min. hög.
Stek löken mjuk, jag brukar börja med lite vatten så det inte blir så fett.
Skär köttet i tärningsstora bitar och blanda i äggulan och senapen, låt stå i rumstemperatur en stund. Stek sedan i mycket smör, köttet blir bäst lite rosa i mitten.
Salta och peppra på potatisen och även lite i köttet.
Klart. Det blev så mört och goda smaker, avnjut med god öl eller gott vin.
Idag har jag bakat pepparkakspinnar till glöggen. Jag har ju köpt deg från Gateau men det finns färdig deg på på andra bagerier också, tom ICA Maxi bageriet har.
Om Ni har tänkt göra pepparkakshus gör egen deg med pyttelite bikarbonat, annars jäser delarna i ugnen och mallarna stämmer inte.
Jag hade hjälp av söta Doris att rulla pinnar, gissa om vi hade kul. Alltid en fröjd att baka med henne.
Se till att grädda pinnarna ordentligt så dom blir riktigt hårda och goda. Servera med god mögelost som Du rört ut med lite creme fraiche för att bli kladdig och fastna på pinnarna.
Just nu tömmer jag min frys på lite smått och gott. I går blev det en pytt i panna på gott kött, potatis och purjolök.
Förr hade jag alltid en burk i frysen där jag så fort vi åt kött la en liten bit, efter några veckor fanns det lagom med kött till en pytt.
Jag har glömt hur gott en EGEN pytt på bra råvaror smakar. Måste nog ha en burk igen. Till pytten kan man ha massor av tillbehör vilket jag också gillar, rödbetor, kapris, gurka, sallad, chilisås, olika goda senapssorter, stekt ägg mm mm. Även bra att tömma burkar med inlagda grönsker.
Man kan säkert ha i lite gurkmeja för färgen och alla fina egenskaper so kryddan har som Andreas en bloggläsare skrev till mig. Kul med lite kommentarer och tips, tack Andreas.
Idag skall jag handla lite mat inför julen, skinka, lax, saffran mm.
Jag skall slå in julklappar till Andrea i dag, hon kommer bli så glad över prylarna.
Konstigt väder idag, snö blåst, regn och åska, hur mår vår jord egentligen?
Jag älskar Luciadagen med all fin sång och alla ljus. nu saknar jag Andrea som liten. Hon är sin mors dotter och älskade Lucia. Tänk vad vi två sjöng!
Bjud på lite god mat idag eller ät saffransbröd hela dagen.
Jag har gjort jättegod lax i ugnen, samma smet ovanpå som min torskrätt, det blev så bra även med lax.
Kan det bli enklare än så här:
Laxbit i en ugnsfast form, salta och peppra Riv en bit parmesan grovt 1 dl och blanda i creme fraiche 2 dl + ev salt och peppar. Bred över laxen på med små tomater in i ugnen 200 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med ris eller potatis.
Riset är färgat med gurkmeja, självklart åt vi en god sallad till.
Idag har jag inte bara assisterat min tandläkare utan även själv varit patient, bra erfarenhet.
Det blev en rotfyllning i underkäken, som jag längtat! Min chef Lasse är helt underbar tandläkare så lätt på handen och så duktig. Just nu är jag rejält bedövad så det får väl bli vatten till middag.
Det jobbigaste med behandlingen var att gapa, inte få prata och ligga still.
Jag har haft lite problem med bloggen i helgen men nu har jag själv löst det genom att installera Firefox, känner mig mycket nöjd.
Som jag visat tidigare har jag gjort så fin julblommor med torkade apelsiner, kanel mm.
När Andrea kom hem i helgen kollade hon krukorna och hennes kommentar var, -Varför har Du gammal mat bland blommorna?
Äppelpaj är alltid lika gott och hur många olika recept finns det inte. Just nu gillar vi paj med havregryn i. Jag använder gärna råsocker/rörsocker för det är lite godare än vitt socker.
Jag hade massa äpplen kvar sedan vi var i Kivik som nu blev en fättegod paj.
Jag tog 150 gram smör 1 dl havregryn 1 dl vetemjöl ½ dl råsocker
Jag mixade allt och strödde över mina äppelbitar.
In i ugnen i 200 grader i 25 minuter, låt svalna en stund och severa med vaniljsås eller vaniljglass.
Min älskade make kom hem med en present till mig. Han hade stått i kön på Åhléns för att få ett exemplar av Pernillas jul signerad till mig, matmorsann.
Jag blev verkligen glad, det kallas kärlek.
Boken är så mysig och är inte bara traditionell julmat utan lite medelhavsmat också.
Jag kommer att göra många rätter från boken. Jag kommer att berätta för Er.
Ett tips till Er som behöver en gran till jul och få den hemlevererad med all service kolla in den här sidan, vilken kanonidé.
Den här pajen är otroligt matig och god, man kan verkligen låta fantasin flöda.
Den är jätte god även dagen efter och även god att frysa.
Erik bad faktiskt att jag skulle göra den, så så blev det. Jag gjorde en supergod sallad till med massor av blåbär som var stora, söta och billiga.
Gör en vanlig pajdeg:
150 gram smör 1 tsk salt 2 msk vatten ca 3-4 dl vetemjöl
Tryck ut degen i en form gärna en med löstagbar kant.
Förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter i 200 grader.
Fyllningen:
1 grillad kyckling 2 dm purjolök ev. svamp, paprika mm 3 dl grädde 4 msk tomatchilisås (ej thai) salt peppar
Rensa och skär kycklingen i mindre bitar, skär purjo och andra grönsaker i små bitar. Stek allat i en stekpanna och häll på grädden och krydda. Låt koka ihop ca 5 minuter, röran tjocknar till i ugnen.
Häll i röran i pajskalet. Lite riven ost ovanpå och in i ugnen 200 grader i ca 20-30 minuter.
Här kommer massor av bilder.
Visst kan en fin sallad piffa upp. Det var sååååå gott.
Jag gjorde ett recept som jag tog från SvD, Pontus Frithiof. Den blev så otroligt snygg och god Ni måste bara testa.
En jättegod fredagsmiddag med god öl eller gott vin till, jag tog allt ha ha.
Man köper ett gott surdegsbröd typ levainbröd som många kallar det för. Skiva och stek i smör och olja i en panna eller på en plåt i ugnen om det är till många personer.
Blanda majonäs med dijonsenap efter smak och bred på brödet (låt brödet svalna).
Lägg på salladsblad, skivade tomater, skivad avokado, rödlök.
Stek en skiva ryggbiff/per person, lite blodig i mitten, ca 2 minuter på varje sida. Skiva köttet lite snett.
Lägg köttet på brödet med salladen, på med massor av riven pepparot och en rå äggula.
Så enkelt och snabbt.
Jag lovar man blir så mätt annars kan man servera pommes vid sidan om men det gjorde inte vi.
Så har vi tänt ljus nummer två nu på morgonen. Vi åt en underbar frukost med gott danskt rågbröd från Gateau, massor med pålägg och nypressad juice.
Jag älskar frukost med familjen för det hinns liksom inte med på vardagar.
Jag har varit på Rappne och inköpt lite lökar, Spansk mossa, kanel, torkad apelsiner, stenar mm. Jag gillar naturmaterial och inte plastsvampar mm. Man kan faktiskt ut och plocka kottar, fina blad mm nu när det inte är snö.
Nu har det blivit lite fina julgrupper som skall pryda vår balkong.
Jag köpte vit hyacint för den doftar minst, tänkte på makens näsa hoppas det fungerar.
Idag har jag och Erik varit på Stadsmissionens julmarknad, gamla stans julmarkand och Kungsträdgårdens julmarknad. Där fick vi ihop några stycken på ett litet kick.
Gamla stans är väldigt fin men så mycket folk. Vi tog en fika på Grillska huset som var jätte mysigt med lite nya rum för att alla skulle få plats.
Jag vill bara tala om att jag köpte inte en pryl eller något att stoppa i munnen, för mycket sött.
Några tomtar behöver vi inte däremot skulle vi behöva bli av med massor av urfula. Vi har kartongvis på vinden, inte ens tjuvarna vill ta sig in och ta våra kartonger.
Den här speldosan med snöflingor 80 kronor, den skulle jag kunnat köpt, men nej.
Vilken fin kälke, min kompis hade en likadan.
Smörgås med julskinka och den godaste saffransbulle jag ätit.
Ute på torget igen.
Tänk att det sett likadant ut i alla år. Killen köpte en stor klubba, mums.
Kungsträdgården, inte lika mysigt men massor att shoppa om man vill.
Ha en bra lördagkväll, nu skall jag laga fisksoppa.
Så blev det pizzakväll hemma hos oss, som vi gjorde själva. Det är så enkelt att göra så varje gång man gör det blir man förvånad.
Jag har säkert haft tidigare inlägg o pizza men vi kör en gång till, eller hur.
Till 4 pizzor.
50 gram färsk jäst 2 tsk strösocker 1 tsk flingsalt ½ dl olivolja 3 dl ljummet vatten ca 7-9 dl vetemjöl
Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten. Rör i mjölet lite i taget till en fast elastisk deg. Jäs under bakduk i ca 25 minuter Dela degen i 4 delar och kavla ut pizzor
Bred ut tomatpuré på pizzan och lägg på det Du gillar.
Vi tog färska champinjoner, små tomater, ost, oliver, torkat oregano, ost och sist parmaskinka och ruccola.