En jättegod sallad som serveras runt hela Medelhavet i olika former. Jag har ätit den i Spanien som en tapasrätt. Namnet har den fått för att majonäsen ser ut som snö, som finns mycket av i Ryssland!!!! Ganska kul.
Jag brukar göra den till middag och den är uppskattad. Det roliga är att man kan garnera den fint på olika sätt.
4 personer
5 kokta potatisar 1 burk med konserverade ärtor och morötter (glasburk) 1 burk tonfisk i olja eller vatten 2 hårdkokta ägg 2 saltgurkor i bitar gröna oliver i bitar ca 2-3 dl majonäs paprika, färsk eller inlagd
Allt hackas och blandas och gör en fin hög, smeta in högen i majonäs och garnera. Mums.
Jag tog färsk paprika men det är jättegott med den som är inlagd i glasburkar.
Salladen kan man förbereda dagen innan och garnera innan man skall severa den.
I går åt jag en pubmiddag, vilket var jättegott och trevligt. En pub på Nybrogatan 46 som heter Andrews Inn och var riktigt bra. Personalen var trevlig och det var snyggt.
Jag åt som alltid Fish and chips, en av de bättre jag ätit i stockholm, en expert uttalar sig.
Snyggt!
Sällskapet åt chiliburgare som också var jättegod.
En jätte lätt, billig och god soppa tänker jag bjuda Er på. För att slippa koka kött i flera timmar använder jag köttfärs. Det finns massor av olika recept men det här är mitt.
4 personer:
400 g köttfärs 4 potatisar i små bitar 1 paprika i små bitar 1 lök i små bitar 6 dl vatten en burk krossade tomater 1 buljongtärning salt peppar och gärna kummin om Du har.
Fräs alla grönsaker o köttfärs i lite olja i en kastrull en stund. Blanda i resten. Koka tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter.
Servera med gott bröd.
Det går jättebra att frysa in soppan, bra att ha hemma. Kanske matlåda till jobbet som 51% av oss svenskar har.
Jag tog grön och röd paprika och rödlök för det hade jag hemma.
Jag hittade ett recept i en gratistidning från Coop på tonfisksallad som var jättegod, jag gjorde om receptet lite. Jag hade allt hemma och gjorde den till lunchlådor.
Vi är ganska bra på att ta med matlådor, mindre stress och mycket bättre mat. Jag äter visserligen ofta fil och smörgås men ibland är det gott med en sallad.
2 personer
1 burk tonfisk i vatten eller olja 1 ägg per person haricots vert eller sockerärtor sallad körbärstomater, går bra med vanliga citron eller apelsin
Dressing:
3 msk olja vilken som helst 2 msk vinäger 1 msk dijonsenap 2 msk honung eller socker ½ finhackad rödlök 1 msk kapris salt och peppar efter smak.
Blanda allt utom oljan, rör i den sist i en fin stråle.
Pochera äggen. Tag en kastrull och ha i en liter vatten 1 tsk salt och ½ tsk ättika, koka upp. Tag en sked och dra upp en virvel i vattnet (rör runt fort), knäck ägget och häll mitt i virveln. Tag upp ägget efter ca 4 minuter med en hålslev, går bra med en stor sked också. Gör ett ägg i taget.
Ägget ligger i virveln och kokar, ganska kul sätt och lite avancerat.
Kolla vilken fint ägg, och det blir så gott. Köp en hålslev på loppis ca 10 kronor.
Så blev matlådan. Jag tog dressingen i en burk för att hälla på när jag skall äta. Det blev så gott tonfisk som är ganska trist och smaklöst. Ni måste prova och ha lite fantasi.
Ni vet väl att det blir ljusare för varje dag, snart är det vår!
Nu har har jag testat en nyhet igen, så roligt. Frysta färdiga pizzabottnar som man själv fyller med det man gillar.
Jag hade stekt bacon, färska champinjoner, ost och torkad oregano på mina bottnar. Om man tar bacon måste man försteka för annars hinner det inte bli klart i ugnen. Tomatsås finns redan påbotten så det är jätte enkelt. Det finns även goda tips på kartongen.
Jag förvärmde en plåt i ungen så blev pizzan lite frasigare, jag har en pizzasten annars. Det är Glenn Strömbergs pizzabottnar, fotbollsspelaren som numer är i matsvängen, han är lite snygg också.
Tiden det tar att göra pizzan är kort, 15 minuter för att värma ugnen och 10 minuter i ugnen. Vi ger den högt betyg hos oss, bästa halvfabrikatet jag ätit och inga konstigheter i innehållet.
Måste tipsa om lite nyttigt godis i tablettaskformat från Renée Voltaire. Jättegoda torkade bär, blåbär, granatäpple och russin. Bra att ha i väska när man får sockerfall eller barnen.
Priset på Coop sex askar för 39.90 kronor, helt ok för dom var riktigt goda. Jag kommer att fortsätta köpa askarna.
Jag testade på mina arbetskompisar, dottern och maken som tyckte det var riktigt goda bär. Även om torkad frukt och bär innehåller socker så är det ÄKTA VARA. Super att ge små barn som lördagsgodis inge E-ämnen.
Lite nyttigar pannkakor är ju aldrig fel. Billig och god vardagsmiddag som visserligen tar en stund att göra om man är några stycken. Har man ett plättjärn så gör fina små plättar. Jag måste köpa ett nytt plättjärn men kanske har jag ett på landet i gömmorna annars blir det loppis. Ett instekt gammalt gjutjärn är ju det bästa man kan få.
Jag gjorde mina små pannkakor så här:
2 morötter finrivna 1 finriven bit rotselleri eller palsternacka 2 ägg 5 dl mjölk 2 dl vetemjöl 1 tsk salt smör att steka i
Tillbehör rivna morötter, lingonsylt och stekt bacon.
Jag spred ut mina rotfrukter med en gaffel.
Jag orkade två stycken (egentligen kunde jag tryckt i mig fyra men det känns lite tjockisätande).
Jag prenumererar på många tidningar både mode, inredning och mat, (tänker inte avslöja hur många). Allt om Mat fick jag häromdagen och det fanns mycket god och lättlagad mat i detta nummer. Jag har köpt en potatisstöt på loppis för 10 kronor, tips.
Jag provade en jättegod rätt som passar både till vardags och fest, Rotselleristomp med kycklingstrimlor.
Till 4 personer
6 potatisar, 500 gram 1 rotselleri, 500 gram 1 dl lätt creme fraiche salt och peppar
Skala, skär i småbitar och koka mjuka, gör ett grovt mos med potatisstöt, tillsätt creme fraiche och krydda.
Kycklingfilé, 600 gram smör, salt och peppar
Stek kycklingfileerna och skär upp i mindre bitar.
Jag har köpt en "makalösmanick" på Clas Olsson ca 89 kronor, en äggtimer. Jag är så dålig på att koka ägg och att dom blir hårdkokta eller mellan. Andrea tipsade mig om denna pryl, hon vågar inte lita på mig som äggkokerska.
Man lägger den i vattnet med äggen. Det står text på den så man vet precis när äggen är så som Du vill ha dom.
Mina ägg ville jag ha hårdkokta så "manicken" har helt ändrat färg.
Jag är egentligen inte så förtjust i halvfabrikat med olika E-ämnen, men ibland faller även jag för frestelsen.
I Gallerian finns American Cookies och säljer jättestora muffins i olika smaker. Där kan man även köpa en kartong med deras smet och baka själv (40 kronor). Jag testade och blev så nöjd, lättare kan det inte bli och så goda.
Allt följer med i kartonen och det blir minimuffins vilket känns bra.
Så enkel att ett barn kan göra det. Det fanns olika smaker. Testa!
Så måste man ta vara på all frukt som ingen äter, kanske felplanering av inköparen. Vi har ätit massor av fruktsallader och nu gått över till dryck, skönt att slippa tugga.
Jag har ingen blender så det blir min matmixer (ingen KitchenAid, snyft) som jobbar. Idag tog jag 2 apelsiner, 1 liten banan och 1 dl apelsinjuice och körde så det rök.
Vad gott och matigt det blev, vill man kan man ha i youghurt isället för juice. Låt fantasin flöda.
Se till att skära av skalet så allt det vita försvinner, det kan ge besk smak.
Servera i ett stort glas med sugrör. Alla mina studenter som läser, detta är en alkoholfri drink!!
Just nu är det mycket räkor och kött som tillagas här hemma. Skagenröra gillar jag väldigt mycket och den blev riktigt lyckad. Jag gjorde en stor toast med mycket röra på, min kropp kräver mycket mat!!!!
Till 2 personer:
3 hg oskalade räkor 3 msk dill finhackad och en vippa till garnera med. 3 msk majonäs 3 msk creme fraiche ½ burk röd kaviar, resten att garnera med.
Vitt bröd som smörsteks att lägga röran på. Lite sallad på brödet ser snyggt ut.
Visst ser den god ut.
Det här vädret är ju katastrof, nu krävs det mycket mat o god dryck för att stå ut.
Fick Champagne i julklapp av min underbara chef med tillhörande sugrör. Undrar vad han tänker om mig, ha ha! Den var såååååååå god och visst är flaskan snyggt KichenAid röd.
Nu kommer ett recept till på oxfilé, bit i ugn. Vi köpte en stor bit så det räckte till två middagar, ganska skönt. Det här tipsade Andrea och Josefine mig om, tack.
Man måste ha en termometer för att göra kött i ugn. Oxfilé som har röd kärna (medium) skall vara 55 grader, tycker jag. Tillbehör blev rotgrönsaker som fanns i kylen, finhackade med chevre.
Oxfilé: 1 bit som saltas och peppras, in med en termometer, in i ugnen i ca 200 grader. När köttet är 55 grader tag ut det och låt det vila minst 7 minuter ev i folie. Köttet skall vila så saften stannar.
Grönsakerna hade jag i ugnen i ca 30 minuter sedan smulade jag chevre på och 15 minuter till i ugnen.
Erik Lallerstedt Bearnaise sås testades till, helt ok.
Vi åt en gammal klassiker oxfilé med svart kaviar, den är så enkel att göra och supergod. Ja, hela vår nyårsmeny var gamla klassiker. Räkcocktail, oxfilé och glass med chokladsås.
Just nu är oxfilén så jätte billig så passa på.
Räkcocktail gjorde vi på avocado som vi varvade med nyskalade Smögenräkor och RhodeIslandsås. Jag har köpt jättefina glas på loppis som vi serverade i.
Så här gör Du oxfilén.
Skär en ca 4 cm tjock bit, stek på båda sidor i smör, lägg bitarna i en form, lägg på hackad scharlottenlök och en matsked svart kaviar, toppa med en bit vitlökssmör. Häll lite rött vin i formen och in i ugnen 250 grader i ca 10-13 minuter, beror på hur röd Du vill ha den.
Vi åt potatisgratäng till, köpte den färdiga som man bara sätter in i ugnen, det blev så jätte gott och enkelt att göra. Vissa halvfabrikat är riktigt bra som potatisgratäng.
Glass med Eriks chokladsås. Smält Fazerblå och tillsätt lite grädde. Servera med glass och ev. vispad grädde.
Gott Nytt År alla mina läsare. Vi har varit på landet och haft det lugnt och skönt. Det är otroligt vackert med all fin ren snö, men jag gillar sommaren bättre.
Vår nya eldkorg var så fin.
Vad sägs om mina nya diskhandskar, så bra när dom är långa. Tyvärr har vi ingen diskmaskin på landet, men Erik brukar vara det.
Hoppas på ett fint nytt år och önskar Er alla det.