Först av allt vill jag tacka Michaela Lindell på Tele2 som kommenterat min blogg ang. mitt telefonnummer till mobilen. Jag har faktiskt inte fått mitt nummer än, men det skall komma denna vecka på ett nytt simkort. Tack för att Du bryr Dig Michaela.
I lördags blev det grekisk mat här hemma så vi fick lite resvibbar i kroppen.
Jag grillade spett i ugnen eftersom vi inte har någon grill här hemma det gick jättebra. Några röror är alltid gott till och naturligtvis salladen med fetaost.
Aubergineröra gjorde jag så här:
Halvera auberginen och in i ugnen med lite olja på ca 30 minuter. Svalna och gröp ur köttet, finhackas och blanda i lite yoghurt, slat och peppar. KLART
Tsatsiki gjorde jag så här:
Jag rev gurka och kramade ur vattnet, blandade med yoghurt, riven vitlök, salt och peppar. KLART
Spett på marinerad fläskfilé, grillades i ugnen i ca 15 minuter. KLART
I går kväll blev det en riktig frossar kväll i skaldjur, löjrom, jorgubbar och annat gott. Just nu är det riktigt bra priser på både hummer, krabba, räkor, mm passa på.
Andrea kom hem från Uppsala och hon älskar skaldjur så det var lite extra kul vid middagsbordet, dvs någon som tackade och var lycklig hela middagen.
Jag köpte även jordgubbar på ICA Esplanad och dom var helt otroligt goda för att vara januarigubbar.
Mina fina tallrikar och bestick, bröllopspresent från min dåvarande chef med familj, Max Wibom. Vi älskar verkligen dom, Svenkt Tenn.
Jag kan berätta att jag blev proppmätt på denna portion och lite vitt vin till.
Så har våren börjat komma in till oss i form av lökar o tulpaner. Jag älskar att köpa fina blommor och speciellt tulpaner.
Ica Maxi har en bra blomavdelning som sköts och priserna är riktigt bra, så passa på att frossa.
Alla Ni som kanske vill nå mig på min mobil tro inte att jag blivit mallig och inte svarar. Jag fick ett nytt simkort från Tele2 och då passade dom på att byta mitt nummer!!!!!!! I går kväll satt jag i telefon sååååååå länge för att få mitt nummer tillbaka. Det skall komma idag sa dom men det tror inte jag. Jag är så arg!
Jag lovade Er recept på kycklinggrytan som jag gjorde igår till middag. Det är den godaste som jag ätit på länge. Receptet fick jag av min fina jobbkompis Yvonne.
Jag är ärlig ska Ni veta om det blir gott eller inte, jag kan bli stolt över min goda mat. självklart blir jag även jäkligt sur när det inte blir som jag tänkt.
Grundreceptet kommer här men jag smakade av och tog i lite mer juice och curry, smaksak. Det blir en stor gryta men gör matlådor eller halvera mängden.
600 gram kycklingfilé 2 röda paprikor 2 gula lökar 5 msk smör att steka i 3 msk curry 1 msk paprikapulver 5 dl vispgrädde 2 dl creme fraiche 2 msk koncentrerad apelsinjuice 2 msk soja (spelar ingen roll vilken) salt och peppar
Skär kycklingen i bitar Skär paprikan i bitar och löken i i klyftor Bryn kycklingen i smör och tillsätt paprika, lök, curry, och paprikapulver. Låt fräsa i ca 5 minuter. Tillsätt vispgrädde, creme fraiche, apelsinjuice, soja, salt och pappar.
Igår kväll hade vi så trevligt med vår Andrea. Hon bjöd oss på musikalen Rent med Viktor Rydbergs Gymnasium på Maxim.
Vilken fantastisk föreställning med otrolig musik, sång och dans. Elevena var så otroligt duktiga och man kände deras glädje att få stå på scen.
Även eleverna som skötte all försäljning, kläder, biljetter mm var så glada och trevliga.
Före teatern gick vi och åt på japansk mat på Samurai som ligger på Kommendörsgatan.
Vi åt Sukiyaki som är tunt skivad entrecote och massor av grönsaker som man kokar i en väl- kryddad buljong vi bordet. Det är såååååå gott och kul att pyssla med.
Jag och Erik har ätit tidigare men för Andrea var det premiär, hon fick en favoriträtt.
Jättegod öl som passade till.
Risbrännvin såklart, fin karaff med glas.
Det syns att Andrea tyckte det var så vidrigt.......
Ha en bra kväll. Jag ska gå in på Youtub o kolla RENT klipp.
Vilket underbart gott hårt bröd jag köpt på ICA, Pyramidbageriet. Jag älskar hårt bröd och gärna Kalles Kaviar på. Synd att det är så smuligt men det får man ta.
Pyramidbageriet ligger i Dalarna, Dala-Järna. Dom fyller 20 år så det är inte helt nytt.
Gå in på deras hemsida där dom har tips och röror att lägga på brödet, mums.
Ni vet väl att jag är halvkulla, mamma från Dalarna pappa från Stockholm, han skulle själv sagt Grevgatan Östermalm, ha ha.
Jag gillar ljust gräddat bröd.
Lite kaviar och purjo, mums.
Ha en bra dag, i morgon skall jag ha jättekul, berättar på lördag.
Just nu känner man sig som de färska örterna i köksfönstret, så trist.
Man hinner inte köpa hem lite grönt förrän de vissnat, måste vara kylan och mörkret. Sist satsade jag på mynta som är ett ogräs i min rabatt på landet, men inte ens myntan orkade var lite fin denna årstid.
Vi behöver ljus!
Idag blir det pannkakor till lunch eftersom min lilla unge är hemma en sväng och behöver mammas kärlek och mat.
Den här gourmerullen måste Ni bara testa, så otroligt god och snabblagad. Erik sa flera gånger under middagen hur god steppsalladen var, tur att han fick resterna i sin matlåda.
Om man vill kan man faktiskt göra allt dagen innan och bara värma på potatisen lite i mikron eller äta den kall, säkert gott på sommaren.
Det här behöver Du:
Tunnbröd Tomater Isbergssallad Gul lök Potatis Rostbiff, köp ICAs vinmarinerade i charken, absolut den bästa.
Så behövs detta till salladen.
Steppsallad till 4 rullar:
1 dl keso 1 dl majonäs ½ dl finstrimlad purjolök 1 grovt rivet äpple 2 tsk pepparot på tub (jag tog 2 msk för vi gillar styrka, smaka av) 2 msk chilisås (inte Thaichili) ½ tsk salt ½ krm peppar
Blanda allt och smaka av.
Koka potatisar som Du skalat Skiva en gul lök fint och stek glansig Strimla isbergssallad Skiva tomater fint 3 rostbiffskivor per rulle
Blanda steppsallad.
Stek löken i vatten så blir den glansig och jättegod.
Har Ni sett några gulligare formar som man kan ha i ugnen och även diska i diskmaskin. Jag har köpt dom på Drömhuset på Östermalmstorg. Jag köpte även i present till min söta lilla syster.
I helgen blev det chokladefterrätt som finns på bloggen (efterrätter), det tog 18 minuter att få formarna klara i ugnen.
Glasskulam och en klick grädde på, mums.
Jag har fått en ny IPod mp3. Min Ipod Nano första generationen dvs jättegammal har jag fått utbytt för den kunde börja brinna i fickan!!!!!
Vilken tur jag hade för den började bli lite dålig batteritid på. Den nya är så cool och så liten och modern. Som klocka har jag naturligtvis Kakmonstret.
Ha en bra vecka för det tänker jag ha, SATS och massor av god vardagsmat.
Så är jag igång igen med att äta goda bullar. I går blev det blåbärsbullar från Fabrique, dom var var så otroligt goda så att.......
Det som gladde mig var att man tagit hand om gamla saffranskusar som inte blivit sålda. Dom hade delat dom och torkat till skorpor, en påse med 4 stora skorpor betalade men 10 kronor för.
Oj, fredagen den 13 idag! Jag bryr mig inte om det men det gör många vet jag. Ni ska bara höra när jag bokar tid med patienter, alla säger något om det, ha ha.
Jag brukar inte ge vintips eftersom jag inte är så bra på det. Nu skall Ni få ett till helgen, Gnarly Head rött vin, zinfandel 89 kronor.
Det här vinet passar till det mesta, det är som husets vin. Jag har rekommenderat det till andra som tycker precis som vi, supergott.
Ha en underbar helg och ägna Er åt något kulturellt.
Har Ni provat att göra falsk Wienerschnitzel på skinkschnitzel, det är så gott och mört. Den riktiga schnitzeln gör man på kalv som är också gott men betydligt dyrare.
Jag köpte kött på City Gross och blev väldigt nöjd, dom är kända för fint kött.
Jag bankade ut köttet lite och panerade i endast i ströbröd, salt och peppar. Sedan stekte jag i het panna med smör.
När jag stekt färdigt tog jag upp köttet och hällde i lite grädde och rörde om med en visp, jag gillar lite sås till.
Citron, sardeller och kapris som tillbehör förutom potatis och tomater.
Jag tog delikatesspotatis, små och man slipper skala.
Idag har jag varit hos mina söta föräldrar på lunch. Jag äter oftast inte så mycket till lunch så jag hade önskat en smörgås.
Vilken god liten landgång jag fick severad på så fin tallrik, bortskämda jag!
Det finns egentligen inget mysigare än komma "hem" och få mammas goda mat och bli ompysslad. Jag har även varit och klippt mig, skönt att få lite ordning på peruken.
Veckohandlingen gjorde jag med min dramaten och inte bilen, vilken perfekt liten människa jag blivit detta år.
Så här fin var min tallrik från Villeroy & Boch, alla hade olika motiv.
Till middag blev det pasta med köttfärsås och jag gjorde massor så det blir middag i morgon också. Naturligtvis gjorde jag som en riktig italienare blandade pastan i den färdiga köttfärs- såsen.
Naturligtvis en smaskig sallad och riven parmesan till, mums.
Salladen gjorde jag själv eftersom maken börjar bli förkyld, bacillskräck!!!!!
I går hade jag ingen aning om vad jag kände för till middag, ibland är det bara stopp i den delen av hjärnan.
Mitt tänk var att försöka använda det jag har hemma i kyl och frys. Jag hade potatismos över från igår så det blev potatisbullar med bacon, min lingonsylt och råkostsallad.
Jag minns att i skolan hade man ofta just råkostsallad och de glada tanterna blandade gärna i massor av kontiga saker i salladen, hade dom inga smaklökar eller...
Tänk vad skolmaten har förstört många bra och goda maträtter, alla har flera eller t.o.m massor av hemska matminnen.
Kolla vad jag fick när jag och Andrea åt lunch på en krog. Den snälla kocken gick runt och delade ut klubbor till alla barn och till Andrea och mig, ha ha vilken kul kille, precis det som gör mig glad.
Bäst att gå upp i ottan så man är trött ikväll och orkar gå upp i morgon bitti, JOBB.
Jag passade på att koka lingonsylt, som blev riktigt bra för att var första gången. Jag har varit bortskämd med en mor som alltid gjort sylt. Denhä gången fick jag frysta bär av henne och testa själv.
Först kokade jag upp bären i ca 10 minuter och sedan i med socker, efter smak. Koka i 10 minuter, skumma av, till och i med sylten i rena burkar. Lingonsylt tjocknar av sig själv och är väldigt hållbar utan tillsatser, bra va.
Nu kan jag göra skånsk äggakaka med lingonsylt igen.
Lingon är väl vackra bär!
Så enkelt och fint.
Dagen har varit kanon. Laxrecept får Ni i morgon som jag lovat. Nu måste jag kolla min nya mobil nr 2 som inte funkar. Jag har ringt tele2 som förklarat hur jag skall lägga in ett nummer någonstans på meddelande. Fattar inte ett smack. Tyvärr tror jag att undomar som skall förklara idag har svår för det, alla har IPhone och det har inte jag.
Så har vi varit i Uppsala igen, vår student börjar snart skolan så vi skjutsade upp alla hennes prylar, och det var inte lite. Vi tjejer har en fömåga att behöva allt hela tiden.
Vi hann med att shoppa lite, jag köpte ketchup!!!!!!!
Jag blev rekommenderad Mutti ketchup, den skall vara så god, jag älskar deras andra tomat produkter så nu ska jag testa. Det är Andrea och Martin som testat så jag litar på omdömet.
Det finns en så fin garnaffär som jag besökte, Erik klädaffären och Andrea besökte chokladaffären.
Det blev några goda praliner till vår förkylda unge.
Vilka färger, man vill bara ha alla garner som prydnad.
Synd att inte fler handarbetar som är så kul. Jag tror folk behöver pyssla lite mer det är ett sätt att tänka på något annat, räkna maskor t ex.
Nu skall jag snart börja med middagen, lax med tillbehör berättar imorgon.
Så var vi lediga igen, så mysigt. Jag köpte jättegott rågbröd med massor av nyttigheter på Fabrique igår. Det är mysigt med god frukost när man är ledig.
Nu blir det både gott kaffe och smoothie, olika smaker varje dag.
Vi gillar banansmörgås, först smör, lite kaviar och skivad banan, mums.
Det sysn verkligen att det är ett nyttigt bröd, eller hur.
Jag köpte även en ny mobil igår, som inte fungerar så jag skall få en ny av Elgiganten, vilken otur.
Vi ska hyra en film ikväll och ha filmkväll, kanske något godis också om jag får bestämma.
Vilket otroligt trist väder, jag hra fått städnoja.
Idag har jag rensat i vårat grovkök och skurat golvet, tvättmaskinen mm. Det blev så fint och så har jag slängt en hel del bra att ha grejer.
Just nu tvättar jag en maskin på 90 grader som man bör göra några gånger i månaden för att alla mögelbakterier skall försvinna och därmed blir det ingen dålig lukt.
I år skall jag rena mitt hem, allt onödigt skall ut. Jag vill inte bli en samlare, det räcker med som som redan finns. Nästa projekt är min garderob, det som inte använts på 1 år = ut!!!!
Jag måste börja göra goda drinkar nu när min blender kan krossa is. En drink jag älskar är Mojito, jag hittade mix på ICA Maxi bara att tillsätta rom/vodka sodavatten och färsk mynta. Självklart kan man ha den alkoholfri också, det är bra.
Just nu är jag full sysselsatt med att ladda ner musik på min IPod touch som jag fått ärva av Andrea. Jag är inne på Spotify där all musik jag gillar finns, Andrea bara suckade när hon så min lista.
Dan Hylander tycker jag är så bra, vilka texter, starkt kaffe o poesi.....mm
Känns som man vill äta vanlig vardagsmat igen, jag är lite nöjd på festmat.
Det blir en tomatsoppa som jag gjort tidigare (16 dec 2009), så enkelt och gott. Om man inte orkar göra egen köp Arlas färdiga på tetra, finns två olika och dom är så goda.
Pannkakor med egen sylt eller färska bär till efterrätt förgyller dagen.
Jag älskar att läsa bloggar och i de flesta äter man nu LCHF dieten, dvs massor av fett och unviker kolhydrater. Jag själv tror inte på att hålla dieter, ät bra mat och framförallt blandad kost.
Den stora boven är sockret så undvik läsk, godis, kakor mm.
Undrar hur blodfettet blir med mängder av fett, hjärtinfarkt beror delvis på att man äter fel kost. Det skall bli spännande om 10 år när man kan göra en utvärdering av LCHF dieten. Jag tycker inte att man som bloggare skall råda till olika dieter tänk om man ger fel råd.
Så är vi hemma igen efter några underbara dagar på landet med sol och idag snö.
Jag lovade recept på min supergoda "medelhavsgratäng" som vi åt igår. Den blev riktigt bra och maken vill äta resten ikväll, tyvärr är efterrätten slut för jag hade gärna ätit den.
Till en form ca 3 portioner tog jag:
5 stora fasta potatisar 1 mozzarella 2 tomater
Mixade: 2 dl god olivolja 1 kruka basilika 1 vitlöksklyfta
Skala potatisen och skär i skivor, skär även tomater och mozzarellan i skivor. Varva i en form lite snyggt, salta och peppra och häll över oljemixet. In i ugnen 200 grader minst 40 minuter, det skall bli gyllenbrunt.
Vi åt en grillad rostas till, bättre än oxfilé tycker vi. Jag var tvungen att få lite bea också så det blev en snabbis, Erik Lallerstedts som är så bra. Jag vill gärna ha den kall.
Testa denna gratäng till kyckling, lamm eller vegetarisk middag.
Oj, jag glömde visa min efterrätt som jag åt 3 portioner av.........