I fredags tog fantasin över och det blev en nykomponerad gryta på skinkinnanlår och ett äppletillbehör. Jag tror alltid att jag hittat på recept, men tyvärr finns nog alla redan med tanke på alla kokböcker som ges ut (tänker fortsätta tro på MIG).
Skinkinnanlår är billigt, ganska mört och gott tycker jag. Jag brukar ibland handla på Ica Esplanad på väg hem från jobbet, alla äldre på Östermalm och jag (ung o snygg) är där o shoppar. Ni skulle bara höra tanterna när dom köper lax o godsaker till helgen, så härliga o vad fina dom är.
Jag tärnade köttet och stekte, jag kryddade med massor av paprikapulver och sedan på med grädde. Jag hackade en röd paprika som fick gå med, sedan fick grytan gotta till sig på spisen i ca 10 minuter, snabbmat.
Som tillbehör tog jag äpplen som jag klyftade tunt och fin skivad rödlök. Stekte det och smaksatte med fikonvinäger (går bra med vilken vit som helst) lite flingsalt och peppar. Äpple passar bra till fläskkött. Jag bjöd på sallad och pasta till för den som ville ha.
Gryta på spisen.
Jättegott och friskt äppeltillbehör.
Har redan börjat äta ur kastrullen. Familjen gav mig högsta betyg, TACK!
Jag har fått ett recept på en kycklingrätt som är så jätte god och enkel att göra. Jag har har samlat på mig massor av recept genom åren men det finns några som är favoriter, den här tex.
Kycklinglårfilé eller filé, stek i en stekpanna gyllenbrunt.
Sås
2 msk farinsocker 1 msk soya 3 tsk oregano 3 dl grädde 4 msk parmesanost 1 buljongtärning ev salt o peppar
Blanda allt i en kastrull på svag värme så att farinsockeret smäler.
Lägg kycklingen i en eldfast form och häll över såsen, in i ugnen i 200 grader ca 45 minuter.
Servera med tex ris eller pasta.
Som vanligt gjorde jag dubbel sats så blev det matlådor till min student, tur att hon har en så präktig mamma.
Alla mina recept jag har på bloggen innehåller inga light eller smalprodukter, bara 40% grädde och smör. Man skall absolut undvika lättprodukter om man kan, de gör mer skada än gör nytta. Ät hellre mindre portioner och bra mat, kanske lite mer bra grönsaker som tillbehör. Just nu tycker vi rivna morötter är perfekt och gott. Man blir inte tjock av fett utan av socker, vitt vitt vitt!!!!
Förstekt kyckling, denna gång filé, som var så mör och fin.
Jag gör väldigt sällan (det är sant) tårta men idag är det en riktig bakdag. Mina föräldrar och en kompis kommer hit o fikar i eftermiddag, man vet ju att föräldrar förväntar sig något gott (försöker bli favoritdotter).
Jag har ett superbra recept på tårtbotten, den går inte att misslyckas med har försökt. Den innehåller inget fett så den blir luftig och lätt som köpbottnar. Jag har även dubblat satsen och gjort i långpanna och även då blev resultatet kanon.
Vispa ägg och socker fluffigt, och blanda i resten. Smöra en form med avtagbar kant och hälli smeten. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader längst ner i ugnen.
Låt kakan svalna, dela den i två eller tre delar. Jag brukar skär bort precis det överst lagret.
Fyll med bär, sylt, mosad banan krossad ananas eller vad kylen bjuder på.
Vispad grädde och något att garnera med.
Min kära medarbetare vispar.
Smeten i formen.
Färdig och kall. Nu skall den delas för att fyllas.
Klar med blåbär på. Den blev jättegod och godkänd.
Om man vill ha en luftrenare och kombinerad saltskål gör som jag.
Halvera en apelsin och ta bort det vita i mitten och fyll på med havssalt. Läste om detta tips i någon tidning för länge sedan men nu skall det testas. Nu skall den placeras ut och rena luft och sprida god doft, ha ha vilken grej.
Som jag tidigare sagt så älskar jag matiga soppor, så gott och praktiskt. Nu ska Ni få ett recept på en soppa som är enkel men tar tid att koka ca 2 timmar.
300 g högrev 100 g fläsk, kan uteslutas. 2 gula lökar 2 morötter 1 bit rotselleri 3 lagerblad 2 dl röda linser 2-3 buljongtärningar gärna mörk 3 dl grädde persilja
Hacka allt i små tärningar, bryn köttet i smör och tillsätt vatten så det precis täcker. Tillsätt lagerblad och buljong, låt det koka 1 timme. Lägg i grönsakerna, linserna och grädden och låt koka 1 timme.
Severa med gott bröd.
Jag låter min soppa bli väldigt tjock och matig, men det väljer man själv.
Jag trodde osthyveln var en svensk uppfinning, men så fel jag hade. Den första osthyveln tillverkades i Lillehammer i Norge 1925 av snickare Thor Björklund. Är det en Norgehistoria eller....
Färsk fisk är bland det godaste jag kan bli bjuden på. Jag försöker att äta fisk en gång i veckan och gärna fet fisk. Den här veckan blev det ekologisk odlad kolja med potatismos och en supergod "gucka".
"Guckan" hackade soltorkade tomater hackade kapris hackade sardeller riven citron och lite av saften. Blanda och låt stå en stund. Hur mycket man tar bestämmer man själv, inget kan bli fel bara annorlunda.
Eftersom vi har hantverkare och ett väldigt otrivsamt hem blev det enkel mat till middag. Jag gick till Hötorgshallen och köpte färdiga pastaknyten med fyllning. Dom är verkligen goda och jätte stora. Jag kan bara äta två och bli proppmätt. Jag köpte även en färdig tomat och basilikasås som dom rekommenderade till.
Koka upp vatten med lite olja och salt, lägg i pastaknytena och på med ett lock. Stäng av plattan och småputtra i 7 minuter, klara och al dente. Värm såsen och häll på, servera sallad till.
Tomatsåsen, blir det över frys in.
Visst är dom fina, min favorit är den med karljohansvamp i.
Oj, glömde fota den färdiga portionen, men Ni får ha lite fantasi.
Jag är som dom flesta andra jag känner lite glad i socker, varför är det så onyttigt, trist.
Det finns ju massor av olika socker att köpa, råsocker, muscavadosocker, florsocker, farinsocker, vitt socker, rörsocker, palmsocker mm. Men just nu är jag väldigt glad för jag har fått i present palmsocker från Kambodja, så fint inslaget i torkade blad.
Visst är det en vacker förpackning.
Palmsocker görs av kokospalmens sav, saven kokas till den kristalliseras. Man formar runda små plattor som förvaras i torkade blad.
Öppnad förpackning.
Sockret som är stark i smaken är jättegott.
När man gör asiatisk mat är det ofta palmsocker i, då står det Nam tan.
Gör en festsoppa mitt i veckan. Man måste förgylla vardagen med lite god mat tycker jag, så jag bjöd familjen på jättegod soppa med kräftstjärtar. Dom slickade kastrullen.
3-4 personer.
1 blomkålshuvud 3 hg potatis 1 lök 1 vitlöksklyfta 1 liter buljong (jag hade grönsaksbuljong) 2 dl grädde eller mjölk salt och peppar
Skala hacka och fräs allt i lite olja och slå på buljongen. När grönskerna är mjuka mixa och häll i grädde och krydda. Om soppan känns tjock häll i lite mer buljong eller mjölk.
Serveras i tallrik med kräftstjärtar i en liten hög, se bilden nedan.
Visst ser den god ut. Jag skulle kunnat haft en dillkvist på men det fanns ingen i kylen.
Visste Ni att gaffeln infördes först under renässansen i vårt land. Fram till dess skar man med kniv och åt med fingrarna, även i de finare kretsarna. Undrar hur man åt soppa, drack man den eller? Något att tänka på.
Fläskarré är alltid billigt (Ica Maxi 59.50 kg) och väldigt gott att grilla, även i ugnen. Allas vår söta kock Tina gjorde en gång en jättegod marinad som jag gillar. Jag gjorde min bit i ugnen men är vi på landet blir det grillen, såklart och lilla maken vänder och vrider på köttet. Varför grillar inte villafolket på vintern? Det är ju så enkelt fast det är snö, inga gräsbränder bli det heller! Vi har en Webergrill och kan få indirekt värme dvs att kolen ligger på sidorna, så man bränner inte köttet om man har en jättestek.
Här är marinaden: 5 st anjovisfileér ½ dl rosmarin ½ dl timjan 1 dl persilja skalet av en ½ citron 2 vitlöksklyftor 3 msk olivolja salt och peppar men smaka först.
Hacka och stöt i en mortel till en smet. Gnid in köttet (ca 1 kg karré) och lägg på ett galler eller eldsfast form. In i ugnen 175 grader och ha en termometer i köttet 70-75 grader brukar bli bra.
Jag severade med grillade rotsaker som jag hade fetaost på när det var klart till. Vi provade köttet dagen efter och det var jätte gott, nästan godare när det gottat till sig.
Min fina mortel som har varit dörrstopp på landet men nu hemma i mitt kök med ny stöt.
Min nya termometer som fungerar, en digital.
Lagom rosa, karré kan bli lite segt om det är för blodigt tycker jag.
I dag är det TULPANENS DAG, jag absolut älskar denna blomma. I Sverige säljs 1 miljon tulpaner om dagen när det är tulpantid. Tulpanerna man köper här i Sverige kommer från Sverige och inte Amsterdam som i visan. Jag köper varje vecka enbunt och har i en fin vas. Man kan även äta tulpaner, jag vet inte vilka så jag låter bli.
Jag har just nu en liten kruka med tulpaner på lök som jag inhandlade hos Rappne, sorten heter Peach Blossom.
En vecka gammal!
Idag nästan utblommad men så vacker. Ut och köp tulpaner och gör Dig själv eller någon annan glad.
Vi har börjat dricka mycket te i familjen, det är riktigt gott. Tänk på hur många sorters te det finns mot när man var liten, Earl Grey var det piffigaste. Te blir godare om man har en jättestor kopp.
Vet Ni att grönt te är samma te som det svarta teet? Det gröna teet torkas direkt, utan att först jäsas.
På Sibyllans Kaffe o Tehandel Sibyllegatan 35 i Stockholm har dom det godaste mangotet, köp det.
Min tekopp.
Det här äppeltet köpte jag i Istanbul i våras. Det finns liknande i Hötorgshallen och det är lite sött och gott.
Även detta söta teglas inköpt i Istanbul, lagom mängd efter en middag, Istället för en espresso.
Min syster var på tjejträff och blev bjuden på tacopaj vilket var jätte gott. Idag skall jag testa att laga en paj. Något recept har jag inte men det fixar sig. Jag gillar tacokryddor och jag gillar paj så det kan bara bli gott.
Idag har jag även varit på mitt favoritbageri PASSION i Sundbyberg (Landsvägen), vilket bröd. Dom bakar bara med ekologiska varor och i stenugn. Jag köpte ett stort levainbröd och några bullar till fikat med mor o far i eftermiddag. Levainbröd är jättegott att skiva pensla olja på och grilla i ugnen, skär i mindre bitar och ha till sallad eller soppa. Jag skulle faktiskt kunna leva på det just nu, men inte min kropp.
Recept på tacopaj:
pajdeg:
150 g smör eller margarin 3 msk vatten lite salt ca 3 dl vetemjöl Blanda allt till en deg och tryck ut i en pajform. förgrädda skalet i 10 minuter i 225 grader.
fyllning:
4 hg nötfärs 1 påse tacokryddor lite jalapenos (dom är starka) lite vatten Stek färsen och blanda i kryddor, vatten o jalapenos. Lägg blandningen i pajskalet.
Blanda 3 st ägg och 2 dl mjölk och häll över färsen, avsluta med riven ost ca 1-2 dl efter smak.
Grädda i ca 30 minuter tills äggen har stannat (stelnat).
Servera med lite sallad o tacotillbehör typ salsa o guacamole.
Jag gör pajdegen i min Bosch, lätt som en plätt.
Min söta pajform jag fått av Andrea, tack.
Färdig.
Mitt goda levainbröd, men jag skall inte äta hela (½ m långt) själv. Bageriet slår in brödet i fina paket, love it!!!!
Idag blir det lite tänkvärt om kryddan curry. Det finns både stark och mild curry eller så gör man sin egen. Jag brukar köpa färdig och tycker den är helt ok. Jag använder nästan alltid gurkmeja när jag kokar ris för färgens skull, men nu även för hjärnan. Det vore ju bra om man slapp bli mer glömsk än man redan är.
Heta curryrätter håller hjärnan frisk och pigg och kan minska risken för demenssjukdomar. Trolig orsak: curcumin, ett ämne i gurkmeja som i sin tur ingår i curryblandningar, påverkar hjärnan positivt.
Källa Brittiska Mental Health Foundation.
Fram för mer indisk mat! Kram från en pigg och icke glömsk 50-åring.
I dag blir det rester från fysen. Ibland måste man kolla vad som man stoppat in i kära frysen, oj vad mycket som man inte vill ha. Har man inte skrivit etikett så vet man inte vad det är. Jag hamstrar gärna bär och svamp men glömmer att använda det, jag måste skärpa mig. Jag hade lammstek, lammfile, oxfile, skinka och kantareller som jag tärnade i små bitar och stekte upp. Jag har tillsatt fint tärnad potatis, morötter purjolök och saltgurka. Så blev det en god pytt, gratis känns det som.
En söndagmiddag kan man alltid lägga ner lite mer tid på tycker jag. Gör man lite extra mycket räcker det till måndagmiddag och hur skönt är inte det. Jag försöker planera vad vi äter för att underlätta arbetet i veckan. Köttfärsfylld lövbiff är en rätt som min mamma gjorde när jag var liten, den var en av mina favoriter då. Det var så länge sedan så hon har glömt receptet, men inte jag. Är det något min hjärna lagrar utan problem så är det mat, undrar varför. Jag har nog gener från min farmor som var kock och arbetade bla på östermalmskällare, då en känd krog.
Här är receptet:
Lövbiff ca 2-3 per person (jag äter 2 stycken) 500 gram köttfärs 1 burk champinjoncreme (finns bland svampkonserver) 3-5 dl grädde
Stek köttfärsen och blanda i champinjoncremen, salt o peppar efter smak. lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och lägg en klick färs på alla, ta mycket det är gott. Rulla ihop, sätt i en tandpetare så håller dom ihop bättre.
Stek rullarna och när dom har stekyta häll på grädden och låt det puttra lite lugnt i ca 20 minuter.
Klart att servera med pressad potatis, pasta eller ris.
Jag brukar göra en italiensk brödgratäng som alla uppskattar, lite rustikt gott. Ett bra sätt att ta hand om gammalt bröd annars köper man dagsfäskt, går lika bra. Servera en god tomat och löksallad till, ett glas vin passa kanon.
Sätt ugnen på 200 grader. 1 italienskt bondbröd 100 g soltorkade tomater i olja 100 g parmaskinka i skivor 2 ägg 3 dl grädde salt peppar Riven parmesan, Västerbotten eller Herrgårdsost.
Skiva brödet och lägg på en skärbräda, ca 1½ cm. Finhacka tomaterna och parmaskinka och fördela på brödskivorna och även oljan. Varva skivorna i en smord form, lite omlott på varandra. Vispa ihop ägg och grädde med lite salt och peppar. Häll äggblandningen över brödet och sedan osten. In i ugnen i ca 30 minuter, äggsmeten skall nästan stanna (stelna).
Ett ord på vägen från Nalle Puh.
"Man är aldrig nere med en ballong" Kram alla vänner Ann
Min svärmor Maud var en hejare i köket massor av gott. Jag har ett recept på hennes vaniljglass som är det bästa jag provat. Alla slickar sina tallrikar och önskar att det finns mer.
Man kan förbereda glassen en vecka innan man skall äta den vilket jag tycker är kanon. Men glöm inte ta fram den minst en timme innan servering så den inte är som en isbit.
Vispa 4 äggulor och 1 dl socker hårt. Vispa 3 ½ dl vispgrädde hårt. Blanda äggvispet och grädden. Koka ½ dl grädde med en delad vaniljstång och skrapa ur "vaniljkärnorna" Blanda i vaniljgrädden. Om man gillar kan man ha i lite cognac, efter smak. Ett annan alternativ är att lägga lite katrinplommon (bitar av 6-7 st) i cognac dagen före och ha i. Frys i minst 6 timmar.
Jag brukar plasta formen innan jag häller i smeten så är det lättare att få ur glassen.
Gissa vad det här är? Spunnet socker från Stockholms glassfabrik, en burk full ca 50 kronor. Jätte kul och god dekoration till glassen.
Lite glass är väl precis vad man behöver i kylan eller....
Nu vill jag bara ha god och kul mat inga köttbullar eller skinka. Jag gillar couscous för man kan göra så mycket kul av det. Att koka couscous utan klimpar och kladd är så lätt.
Till 2 personer gör så här:
Koka upp 2 dl vatten med buljong, spiskummin ev. lite gurkmeja för fin färg. Häll 2 dl couscous i en form och blanda i 2 msk olja. Häll över det kokande vattnet och sätt plastfilm över eller lock. Låt stå i 5- 10 minuter och rör om med en gaffel.
Jag lovar att det blir så fint couscous och gott.
Jag brukar steka kycklingbitar och blanda med chevre eller fetaost, ruccola och delade körsbärstomater. Som dressing är det gott med grekisk/turkisk youghurt.
Lägg allt på ett stort fat och servera.
Jag har tagit kort på maten men gud vad jag darrade så korten blev raderade, kanske för mycket vin!!!
Kolla min nya brännare nu är jag farlig!!! Ska berätta när jag provat den. Tack snälla mamma o pappa.
Om man får middagsgäster som inte dricker vin till maten utan vill ha alkoholfritt alternativ, vad bjuder man på? Vatten typ Loka i alla smaker (inte ett naturligt ämne) visst är det trist. Jag hörde en gång Carl-Jan som älskar vin och är expert uttala sig om alkoholfritt. Bjud gästerna på lingondricka istället för alkoholfria viner som inte är goda. Jag själv köper Brunneby tranberg eller lingon och bjuder på vilket uppskattas. Ni som följt all skriveri om smak och konserveringstillsatser i mat vet att i Brunneby är det inga. Finns på Ica Maxi t.ex.och inte dyr men så god. Prova svartvinbär, mums.
Gör en må bra utflykt till Ulriksdals Slottspark det är så underbart där. Jag promenerar där minst en gång i månaden och då besöker jag även trädgårdarna, Rappnes och Brunnsvikens trädgård. I dag blev det alla kläder på och promenad med maken. Det är stora växthus med massor av blommor och tillbehör, snygga trädgårdskläder, krukor, böcker om blommor och mat. Båda ställena har underbara caféer med god mat, bullar och kakor. Snart börjar Rappne med självplock tulpaner i ett av växthusen bara att klippa och blanda olika sorter och färger, sorter man aldrig sett. Känns lite som i Holland. I parken finns även slottscafé som är så hemtrevligt med gamla möbler och jätte smarriga rätter.
Vill ha allt! Jag har köpt kokboken man säljer på Rappnes café med den mat som serveras (bara vegetariskt) och den är jätte bra och fina bilder.
Ett nytt år och man känner att man vill att det snart skall bli ljusare och barmark. Det blir en del rester efter helgen både frukt och mat, nu blir det miljötänk. Man kan inte kasta bort t.ex massa äpplen så nu håller jag på med att koka äppelmos. Jag tycker det är gott att sockra med fruktsocker istället för vanligt vitt strösocker, lite nyttigare också. Det blir ganska mycket så jag tänker frysa in i små burkar, gott till filen. När man är i affären och läser på äppelmosburkarna blir man inte så lockad, så mycket tillsatser. Det är så enkelt att göra egen, skala, klyfta, tillsätt lite vatten och koka, tillsätt socker efter smak och mixa eller som jag ha moset lite grövre, mums.
Gott Nytt 2010 med lite miljötänk och hälsotänk, eller hur.