Min favoritaffär är Ica Maxi, när det gäller storköp. I lördags var jag där när familjen sov, jag är morgonpigg.
Jag hittade massor av rolig mat i form av konserver. Vad sägs om komage!!!!!
Lite suddig bild men jag fotade snabbt, fy!
Annars hittade jag burktomater som inte innehåller annat än ÄKTA VARA, inga koncerveringsämnen eller annat otäkt.
Kom ihåg märket MUTTI.
Jag hittade ekologisk cocosmjölk. Nu undrar jag, besprutar man cocospalmerna eller har jag fattat helt fel, vet någon?
Himalaya salt köpte jag också pga den rosa fina färgen. Saltet kommer från ett hav som fanns för 250 miljoner år sedan. Saltet handplockas och torkas i solen.
Det finns mängder av olika sorter ris och hur man kan koka. Ett sätt är att koka Basmatiris som är riktigt gott lärde en jobbarkompis mig. Hennes familj kom från Iran och hon hade alltid matlåda med sig. Jag såg till att smaka av varje dag! Nu är min närmaste jobbarkompis från Turkiet, med matlåda, tjoho vilken tur jag har.
Till 4 personer.
5 dl ris som man sköljer och häll på vatten, det skall vara mycket vatten (10 cm ovanför riset). När vattnet kokar ta tid 4 minuter. Sila av vattnet. Häll på favoritolja i botten på kastrullen, 1 cm. Lägg i rå potatis som skurits i stavar, botten skall vara täckt. Slå på riset och på spisen igen men lägsta värmen på plattan. Låt puttra ca 20-30 minuter.
Provsmaka om riset är klart.
Rör om riset ända ner i botten på kastrullen, potatisen är nu friterad och knaprigt god.
Det är värt lite extra besvär för det är så gott. Mat tar tid att laga om man vill ha lite extra. Iransk mat är jättegod, jag har fler tips Ni skall få.
Jag fortsätter i Medelhavets tecken för att få lite positiva tankar, dofter och smaker.
En aubergineröra som jag fick recept på för några år sedan när jag och mamma var på Lidel. Min mamma kollade in en dam från något medelhavsland köpte massor av auberginer (kilovis). Min mamma är väldigt social så hon frågade vad damen skulle laga, tack mamma. Då fick vi detta recept.
Dela en aubergine på längden pensla lite olja på och in i ugen 200 grader ca 30 minuter, den skall vara mjuk.
Låt svalna. Gröp sedan ur köttet och lägg i en skål, tillsätt ca 150 gram fetaost, mixa till en nästan slät röra, går bra att finhacka också. Tillsätt matyoughurt av någon sort, ca 1-2 dl, smaka av.
Det blir ett jätte gott tillbehör till tex grillat.
I många medelhavsländer kan man köpa fillodeg eller smördeg som har olika fyllningar som tex ost. När familjen var i Grekland hade dom ljuvliga små fyllda degknyten som vi frossade i varje dag. När Erik köpte frukostbröd brukade han få ett smakprov av någon sort. Ett knyte hade dom en liten korv i typ prinskorv och persilja, faktisk riktigt god. Man kan fylla med vad man vill bara använda fantasin.
Jag brukar göra egna som jag fyller med fetaost och spenat, och då menar jag riktigt god feta. Passa Er för Bulgarisk den är såååå salt, jag gillar salt men den tar rekord.
Om det inte finns så många att välja på ta en grekisk kanske Icà´s eget märke den är god.
Fillodeg finns i nästan alla affärer. Om det finns i form av trekanter ta den kanon deg och lätt att rulla ihop.
Vik ihopsidorna och rulla, pensla vatten i skarven och tryck till.
Stek dom i olja gyllenbruna, goda varma och även kalla.
Tänk MEDELHAVET och titta inte ut, ooooohhhhh. Kram Ann
Jag måste ge min Andrea vitaminer och det blir en häslodrink. Man kan göra drinkar precis med vilka bär eller frukter man tycker om och tål.
Min drink gjorde jag så här.
1/4 citron 1 apelsin en näve färska spenatblad 1 glas äppeljuice 100 gram frysta bär från Ica
Jag skalade både citron och apelsin med en kniv så allt vitt som kan bli beskt försvann. Sedan mixade jag det i min matberedare, en blender måste vara kanon till detta. Om man tycker det blir för syrligt ta i lite florsocker för det smälter bättre än strösocker.
Skär bort allt vitt.
Alla Icas fysta bär och frukter är så bra, har alltid det hemma.
En jättebra rätt som jag brukar göra är Toast Greta. Passar bra som fredagsmys eller "nattamat", jag tror receptet kommer från Tina Nordström.
Man kan servera små mackor med soppa till, eller som jag en stor macka och ingen soppa.
Ca. 4 mackor:
3 dl fintärnad potatis 5 hg fintärnad flskfilé 1 finhackad charlottenlök, eller gul lök 1-2 msk dijonsenap 2 st äggulor ½ dl finhakad persilja salt och peppar 4 rostade brödskivor 1 st vitlöksklyfta
Tärna potatis och kött. Bryn potatisentärningarna mjuka, tillsätt köttet och stek klart, lite gyllenbrunt. Häll över allt i en skål och blanda i lök, persilja, senap, och äggulor.
Gnugga de rostade brödet med vitlök, fördela Gretablandningen över brödet.
Jag har fått en present av lilla maken, jag jublade o skuttade runt av glädje. Det goda franska köket som bla Är skriven av Julia Child, Ni vet filmen som jag nämt tidigare. Erik hade hittat den på ett antikvariat. Han vet att han måset provtesta nya maträtter nu.
Nu har jag tittat igenom boken och det är en fantastisk lärobok, man blir adlrig fulllärd. Massor av tips hur man kan rädda en majonäs tex.
Jag lovar att dela med mig av all min nya kunskap till Er. Snart blir det majonäs, hur god som helst.
Det finns inga bilder men teckningar i boken, annorlunda.
Jag tycker om fisk och då menar jag all fisk. Eftersom jag är ledig på onsdagar brukar det vara en fiskdag. Ibland måste man tänka lite GI tänk, inget vitt, potatis, ris, socker, mjöl, pasta mm Tur att det finns haricots verts som är så goda i frysdisken.
Jag stekte rödspätta som var doppade i ekologiskt ströbröd, inte GI men ekologiskt i alla fall.
Till fisken blev det en grönsaksröra med: Frysta haricots verts Morötter Blandade bönor Palsernacka Krossade tomater
En kall sås gjord på röd stenbitsrom, crème fraiche och gräslök.
Det blev nyttigtoch gott.
Vet Ni att det tar 20 minuter för magen att tala om för hjärnan att den är mätt. Ät långsamt små tuggor och njut.
En snabb och god rätt som jag hittade i en tidning för flera år sedan, namnet är annorlunda, Svarta Lådan.
Om man vill piffa till maten ät med pinnar det funkar jätte bra.
Till 4 personer.
4 hg köttfärs 1 gul lök hackad 1 liten pujolök strimlad 4dl strimlad vitkål 5 msk japansk soja 5 msk balsaminäger 3 msk farinsocker (det går bra med annat socker också) 1 tsk chilisås eller seeetchilisås ev. vitlök (inte om man skall ha date)
Hacka och strimla allt, stek köttfärsen och lägg på ett fat, fräs purjo och vitkål mjukt, blanda i köttfärsen och resten av ingridienserna. Stek en stund och servera. Bränn inte kålen då blir den besk, blä!
Jag har varit i en underbar affär Taylors & Jones på Kungsholmen, Hantverkargatan 12. Som säljer sin hemgjorda korv och lite annat kött. Eftersom jag är korvälskare så kan jag åka hur långt som helst för en riktigt god korv. Ni som följt min blogg vet också att jag tillverkar egen korv i min KitchenAid.
Jag köpte fyra olika sorters korv som vi grillade på landet till middag. Alla var verkligen goda och köttiga. Killarna i affären har även kurser i korvtillverkning, 750 kr för en kväll och korven man gör får man ta hem. Självklart skall jag gå med en matälskande kompis.
Jag fick en kick av detta besök, till dotterns stora förvåning, korvkick, skaffa Dig ett liv mamma!!!
När jag gick runt hörnet till Scheelegatan låg en riktig brödbod, Fabrique. Dom sålde även riktigt smör handgjort från Frankrike, fantastiskt gott.
Här satt vi och åt vår goda korv med massor av tillbehör, bara nyttiga så klart!!!!!! Kram Ann
Alla mina kära vänner och läsare här kommer lite tips inför Alla Hjärtans Dag som kan vara bra att veta.
Följande livsmedel har i alla tider ansetts stärka lust och förmåga, selleri, chili, anis fänkål, kanel, ingefära, koiander, saffran, lakris, vanilj, Champagne och vitlök.
Vitlök vekar konstigt vem vill kyssa en person tryckt i sig vitlök, så avtändande.
Nej, jag tycker att det bästa att dricka är Champagne som också ingår. Visst dricker man för lite bubbel, det är inte så dyrt med en flaska skumpa och vilken njutning man får.
Jag skall absolut fira har jag bestämt.
Alla mina Uppsalabor och Lundabor som läser min blogg drick Champagne och ät choklad den 14 februari.
Det var en konditor på 40-talet som hette Pietro Ferrero i Italien. Eftersom det var ont om choklad i efterkrigstider kom han på att man kunde använda en kräm av hasselnötter. Så var Nutella född och sedan ledde det till lyxchokladen Ferrero Rocher. I dag är det tredje generationen som driver företaget. Det finns även mörka Ferrero Rocher, urgoda.
Vår familj var ofta i Italien när jag var liten och jag åt massor av Nutella i fina glas som man sedan sparade.
Tog kortet i en mataffär, borde ha köpt asken istället men tänkte på min kropp.
Jag tycker chicken-nuggets är jätte gott och man kan göra det själv, jätte enkelt. Det är skönt att veta att det inte är pressade kycklingrester med köttklister i, eller hur.
Jag steker mina i olja för att fritera är för farligt när man bor i lägenhet, på landet har jag en fritös som jag använder ute. Natuligtvis blir det inte en centimetertjock panering på men det är väl inte så nyttigt.
Skär kycklingfilé i lagom bitar, 1 filé blev ca 8-10 stycken, salta, peppra och rulla bitarna i majsmjöl (polenta). Olja i stekpanna och stek bitarna gyllenbruna.
Man kan servera ris till och lite olika dippsåser. Jag bjöd på chutney, sweetchili och lime.
Familjens specialist, Andrea tyckte dom var grymt goda, frasiga och möra, resterna åkte med till Uppsala.
Jamie Oliver gör en chili con carne som är så god. Man gör allt från grunden men det är inte alls svårt. Den här chilin känns så härligt rustik tillsammans med ett gott ljust surdegsbröd, barnen kanske vill ha tacobröd. Går bra att frysa så gör en stor gryta.
1 kg högrev mixas i matberedaren
Mixa även soltorkade tomater så det blir 1 dl puré.
Stek köttet i en gryta och tillsätt 1 klyfta vitlöksklyfta 1 kanelstång 2 tsk spiskummin 3 burkar krossade tomater chili efter smak och styrka salt
Tillsätt när allt stekt (ca 15 minuter) vita bönor, på burk. (utan tomatsås)
Helgen tillbringade vi på vårat landställe i Julitta, sörmland. Vi älskar att få komma dit och njuta av allt tex den vedeldade bastun och grillning. Vi grillar året om även om vi som nu fick gräva en plats för grillen. Vi har aldrig upplevt så mycket snö nästan lite otäckt. Vi grillade bla fläskfärsjärpar som hade surkål och sallad till. Syrade grönsaker sägs vara väldigt bra för bla magen så vi käkade glatt, allt för hälsan. Mina hjärpar blandade jag i fetasotbitar, salt, peppar och lite gröna örter.
Grillen i snön.
Nu skall dom grillas.
Färdig portion, jag tog mer av surkålen, mums.
Ser Ni jag är ute naken i snön efter bastubad, modig va!
Jag älskar räkor och tröttnar aldrig. Man kan göra så mycket av räkor och jag har tom rökt räkor på landet i min fina lilla rök. Oj vad jag längtar dit.
Jag brukar göra en räkröra som severas med ris. Receptet vet jag inte var ifrån det kommer kanske någon från någon vän eller tv.
800 gram räkor med skal ½ gul hackad gul lök 100 gram champinjoner skivad 2 msk hackad gräslök 2 msk hackad perilja 1 tsk dragon pressad citron 1 förpacknig hollandaisås, någon man gillar. peppar och salt
Börja med att koka riset, med gurkmeja som jag för minnet.
Skala räkorna, fräs svamp och lök, tillsätt hackade örterna, salt peppar och citron. Lägg i räkorna, såsen och rör tills det blir varmt. Lägg upp riset på ett fat och röran runt om.
Den här rätten går snabbt att göra ca 30 minuter, och räcker till 4 personer.
Jag är känd för att tycka om att städa. tvätta och laga mat, familjen älskar mig. Självklart har jag provat alla fläckrengöringsmedel som finns, även gatuförsäljares.
När man lagar mat som jag gör så självklart spiller jag och gärna något fett, vin eller färg, trista fläckar.
Nu har jag fått en favorit som är så bra.
Det finns spray och pulver i samma serie men dom är inte bra. Häll lite Vanish på fläcken och doppa i kokande vatten och gnugga, rent.
Jäkt, stress och sena kvällar, då blir det oftast trist mat. Jag har kommit på att just dessa dagar behöver man något riktigt gott och bra till middag. Duka fint med servetter och tända ljus, mys.
Här kommer en musselsoppa som tog 15 minuter att gör och blev kanon.
7 dl vatten 2 buljongtärningar, helst fisk 3 dl grädde 2 tsk paprikapulver 1 vitlöksklyfta 2 burkar musslor i vatten + vattnet från 1 burk 2 msk citronsaft hackad perilja
Blanda och koka allt och tillsätt musslorna sista 5 minuterna.
I går var jag på Medelhavsmuseet med vänner. Vi åt lunch och gick rundtur på museet. Just nu är det en utställning som heter Medea från Georgien, sevärd. Lasse var vår guide och han är fantastisk, berättar på ett intressant och lätt sätt. Tusen tack snälla Lasse för en kul eftermiddag.
Om Ni är trötta på vintern så gå genast iväg dit, man blir så lycklig och får medelhavskänslor.
Ett måste är att äta lunch eller middag på museet,Bagdad Café med mat från Grekland och Turkiet. Jag åt en grekisk spenatpaj, sallad, bröd med hommus och ett glas grekiskt öl Mythos, mums. Efter maten drack vi kardemummakaffe, det är som att dricka en bulle, passar mig.
Museet har även en jätte trevlig shop med fina saker i alla prislägen Jag köpte glaskulor som skall hängas i äppelträdet på landet.
Paketet är till mamma o pappa, en fin glasskål i vacker blå färg.
Glöm inte mata alla våra fina fåglar, den här Björktrasten satt vid vår bil och åt äpplen fröboll som vi satt upp. Snön yrde och den brydde sig inte att jag kom.
Att göra sylt är världens enklaste. Man kan inte köpa sylt med massor av konstiga siffror, bokstäver och inga bär som innehåll. Man vill väl inte äta gift eller ge sina barn.
Socker är väl också ett gift men vad vore ett liv utan plättar eller pannkakor för ett barn (läs Ann). Jag plockar alla mina bär och har i frysen för att göra sylt. Det finns även bär att köpa i påsar som är billiga.
Jag använder mig av syltsocker som fungerar perfekt, den lättsockrade sylten är den jag gör. Det står på paketet precis hur man gör. Jag brukar rengöra mina burkar och låta dom stå i ugnen i 100 grader i 10 minuter för att få bort alla bakterier som kan bilda svamp.
Man kan även göra marmelad, aprikosmarmelad har jag gjort. Lägg torkade aprikoser i blöt i 8 timmar, hacka, tillsätt vatten koka och tillsätt syltsocker, mums.
Man kan göra sylt/marmelad på det mesta, låt fantasin bestämma.
Jag försöker ha lite miljötänk så jag sparar alla glasburkar som är snygga för att sedan ha sylt i.